Брнабић: Науче институције су лице Србије која побеђује

Танјуг

четвртак, 23. 05. 2019. у 19:56

Брнабић: Науче институције су лице Србије која побеђује

Ана Брнабић и Герхард Шредер
Фото: Танјуг

Наше научне институције су оно што сматрам Србијом, рекла је Брнабић
Премијер Србије Ана Бранбић представила је данас на скупу "Ворлд Мајндс" који је у Београд довео светске научинке, иноваторе, уметнике, али и бившег немачког канцелара Герхарда Шредера, успешне српске компаније из области науке и технологије и оценила да Србија може да буде победник у новој индустријској ери.

"Наше научне институције су оно што сматрам Србијом", рекла је премијерка, коју је оснивач "Ворлд Мајндс" Ролф Добели представио као једну од најутицајнијих жена по Форбсу.

Подсећајући да живимо у узбудљивим временима пред четврту индустријску револуцију она је додала да верује да Србија може да буде победник у њој.

"Увек сам мислила да је циљ моје владе да почне трансформацију Србије из економије коју воде инвестиције и рад у економију коју воде иновације", рекла је премијерка, а преноси Блиц.

Она је захвалила Добелију што је веровао у Србију и наше институције и што је ово први пут, после 12 година да се скуп одржава ван Швајцарске.

Приказане су успешне српске компаније обједињене су кроз платформу "Сербиа Цреатес".

"То је наша нова иницијатива. Србија је раније на овај начин представљана више традиционално, али она је више од тога. Отуд и нова платформа Сербиа Цреатес која показује научни и уметнички креативни део", рекла је Брнабић током разговора са домаћином скупа који јој је поставио питање како задржати младе образоване људе у Србији.

Она је у одговору позвала српске научне клубове да дођу на конференцију у децембру на којој ће се говорити о томе како могу да нам помогну, наводећи да се о томе разговарало већ на конференцији која је одржана прошле године.

Прочитајте још - Шредер о бомбардовању Србије: То је била емотивна одлука, али смо морали; Вучић: Морамо да опростимо, али не можемо да заборавимо


Како је рекла, "Ок је да људи одлазе из земље, али само ако се врате".

"Ми не можемо да их зауставимо. Улажемо новац у фондове за науку и технологију. Србија је у априлу постала пуноправни члан ЦЕРН-а. Имамо међу оснивачима неких од најбољих стартап компанија људе који су били у иностранству, али су се вратили овде и ми смо им захвални на томе", додала је она.

На питање како је постала премијерка одговорила је једноставно - кад су ми пришли и понудили да будем министар била сам изненађена, али наравно прихватила сам.

"Тек касније сам са успоставом министарства информатике сазнала за другу страну Србије. Да она може да буде другачија и модернија. Касније сам постала премијер, али мислим да се никад нећу навићи на то да сам премијер", рекла је Брнабић.

Добели је питао и да прокоментарише да ли ју је то што је постала родитељ променило.

"Морала сам да научим да функционишем са много мање спавања. Једном сам свом тиму испричала колико сам била срећна када је беба подригнула. Родитељство мења много тога", рекла је премијерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације