ОД Нове године пензионери у Србији моћи ће да рачунају на чекове више за око пет одсто уколико се усвоји, како је најавио министар финансија Синиша Мали, "швајцарска формула" за усклађивање пензија. То значи да ће на рачуну оних који имају просечан износ од 26.335 динара лећи још додатних око 1.300 динара више.

Надлежни ових дана као најадекватније решење помињу "швајцарску формулу" која подразумева усклађивање 50 одсто са инфлацијом, а 50 одсто са зарадама.

Прочитајте још: Српске пензије по швајцарском моделу?

- Та формула је једноставна и разумљива - објашњава Милојко Арсић, професор Економског факултета у Београду. - Такође обезбеђује да неће доћи до већих издатака за плате и пензије него што је одрживо. Код, примера ради, усклађивања са БДП-ом је проблем са кашњењем података за бруто домаћи производ, па имамо и ревизије БДП-а. С друге стране, великом броју људи није баш ни јасно шта је БДП, док су зараде свима јасне и видљиве.

Прочитајте још: Већ 200 захтева за руске пензије

Он додаје да су подаци о инфлацији и зарадама сада много ажурнији. На пример, за прошлу годину се калкулише са растом БДП-а од 4,4 одсто, али према подацима за последње месеце изгледа да ће се раст кориговати надоле, на 4,2 одсто, па се поставља питање са којим би се растом БДП-а заправо индексирале пензије, ако би се користила друга формула.

Према статистици ПИО фонда дно листе по висини примања држе пољопривредне пензије. На њихове адресе сваког месеца стигне 11.272, тако да ће коверте бити дебље за око 550 динара. Најнижи гарантовани износ за остале категорије пензионера је 14.338 динара и 105.000 њих од 1. јануара могу да рачунају на додатних 720 динара.

Фото Н. Фифић

Стручњаци објашњавају да би од свих могућих модела индексације пензија о којима се причало претходних месеци сваки на крају дао сличан резултат, односно у једној години један модел би дао нешто већи раст пензија, у другој други, али би у дужем периоду они генерисали сличан раст.

Циљ је да би два осигураника која су током радног века уплатили једнак износ доприноса, требало да добију једнаку очекивану суму пензија. Модели, у основи, значе да ако се очекује да осигураник 10 одсто дуже користи пензију, његова пензија треба да буде за толико процената мања - што већина људи сматра правичним.

До 2006. године износи за најстарије су индексирани управо по "швајцарском моделу" који је тада укинут због инсистирања Светске банке у оквиру тадашњег аранжмана са ММФ. Затим су 2010. године уведене мере штедње и пензије су биле усклађиване само са ценама и делом раста БДП преко четири одсто годишње. Након стабилизације, Влада је укинула формулу за усклађивање пензија крајем 2018. и најавила нову од 2020. године.

СВИ ИМАЈУ ФОРМУЛЕ

СВЕ земље Европе имају формуле за усклађивање пензија, а највише њих користи комбинацију раста цена и раста зарада. Аустрија, Италија, Француска и Шпанија усклађују пензије са растом цена. Раст зарада у обрачуна укључују и Финска, Чешка, Словачка, Румунија и Бугарска.