Генерал у пензији Божидар Делић, командант 549. моторизоване бригаде која је учествовала у борби на Паштрику, изјавио је да је задовољан што је доживео да се после 20 година гласно говори о обичним војницима који су учествовали у тој борби, која је заједно са оном на Кошарама била кључна за заустављање копнене интервенције на Србију 1999. године.


"Драго ми је што сам после 20 година доживео да се говори о тим војницима и томе шта су све ти дечаци издржали бранећи своју отаџбину. Ми старешине смо професионалци, школовани смо за то, али војници, млади људи који су се због годишта силом прилика задесили на одслужењу војног рока КиМ, они су прави јунаци, прави хероји", рекао је Делић за РТС поводом приказивања филма о борби на Паштрику у којој је страдало 26 српских војника и 453 припадника ОВК.

Генерал је додао да се у његовој јединици никада није десило да су војници на одслужењу рока напустили заклон или положај.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Команданти са КиМ предаваће кадетима

"Десило се некад резервистима да се извуку на резервни положај, ређе добровољцима, али војницима никад", казао је Делић и додао да стално размишља о борби на Паштрику и да зна како је погинуо сваки војник.

"Размишљам да ли је могло да буде мање губитака. Најтежи је био 31. мај, погођено је командно место, ту су погинули потпуковник Лемић и његов пратилац Јанићијевић", казао је генерал.


Божидар Делић Фото З. Јовановић

Делић је навео да су паузе у борби прављене само када је непријатељ уводио свеже снаге.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Болести их нису бирале ни по чину, ни по годинама

"Имали су велики број људи - на том простору и до 30.000 што њихових, што војника НАТО-а и албанске војске. Наших, за свих 150 километара државне границе било је око 14.000, али на том правцу где је отпочео напад, око 400 људи", рекао је генерал који је запамћен и по реченици "нема назад, иза је Србија" која је постала симбол те битке и касније су је војници често понављали.

Божидар Делић Фото Н. Фифић

Делић је то рекао поводом премијере филма о борби на Паштрику, који ће вечерас бити премјерно приказан у Дому гарде а у недељу, на дан почетка битке и на РТС-у.

Према Делићевим речима РТС је на свој начин подигао споменик тим јунацима. Остаје забележено за историју, зато је захвалност свих нас према РТС-у, јер после 20 година може да се види какве су то биле страшне борбе и шта су све млади људи издржали бранећи своју отаџбину, казао је Делић.