СЕДАМ милиона евра потрошили су у иностранству грађани Србије који су желели да постану родитељи. Поступке вантелесне оплодње са дарованим репродуктивним ћелијама и ембрионима плаћали су хиљадама евра. Ситуација је данас другачија јер су овакве донације однедавно дозвољене и код нас, а са радом је почела и домаћа банка репродуктивних ћелија, ткива и органа.

Професор др Ана Митровић Јовановић, гинеколог у ГАК "Народни фронт" и председница Републичке стручне комисије за биомедицински потпомогнуту оплодњу, објашњава да се због жеље за потомством, пре него је и Србија дозволила донаторство у овој области, ишло најчешће у Чешку, затим Грчку и Северну Македонију:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕФЈ за праведне ауторске накнаде новинарима

- Готово две трећине је ишло пут Чешке, а трећина у Грчку и Северну Македонију. Осамдесет одсто парова овакву одлуку је доносило због потребе за женским јајним ћелијама, а мањи број жена због донације сперматозоида. Супружници су се најмање одлучивали за донацију ембриона.

Упућени кажу да поступак вантелесне оплодње са женским јајним ћелија кошта од четири до пет хиљада евра, док жене које без партнера хоће да се остваре као мајке за то плаћају од 500 до хиљаду евра.

Да би у Србији пут до рађања потомака могао да буде лакши за оне који се суочавају са стерилитетом, најављују и заговорници сурогат материнства. Наиме, иако је Скупштина Србије пре две године одбила предлог да будући грађански законик дозволи сурогат материнство, односно да жене рађају другој жени, сада се најављује да би то ипак могло да нађе свој пут до примене.

Уколико прописи дозволе овакав вид рађања, жене из Србије, тврде упућени, више не би морале да иду у Украјину, где се са сурогат-мајкама склапају уговори од 30.000 до 40.000 евра, или у Америку, где дете рађају за 100.000 долара.

Ако би се сурогат материнство дозволило и у нашој земљи, сурогат мајке би се у закону називале "родиље", а жена која би гајила и васпитавала дете била би "намеравана мајка". По правилу, сурогат мајке рађају дете из донираних женских јајних ћелија, али није искључено да њих даје и жена која ће гајити дете.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На облаке ударају "глувим" ракетама

ДОНОРИ

ЗА рад домаће банке репродуктивних ћелија, ткива и органа која се налази на Клиници за гинекологију и акушерство у Вишеградској улици, најважнији су донори. Законом је предвиђено да то могу да буду само психички и физички здраве жене од 21 до 34 године и мушкарци до 40 година старости.