Кубуровић: Више медијација-стратешки циљ Министарства правде

Танјуг

уторак, 21. 05. 2019. у 15:45

Кубуровић: Више медијација-стратешки циљ Министарства правде

Фото Танјуг

Један од стратешких циљева Министарства правде јесте унапређење алтернативног решавања спорова кроз већу примену медијације
Један од стратешких циљева Министарства правде јесте унапређење алтернативног решавања спорова кроз већу примену медијације(посредовања), како би се смањењем броја и прилива предмета растеретили судови и сви ресурси усмерили на предмете који нису медијабилни, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

"Медијацијом се смањују и трошкови, јер је много јефтинија од судског поступка и сви треба да учинимо напоре да је промовишемо и да странке упутимо на посреднике, како би избегли подношење тужби суду", рекла је Кубуровић новинарима у Нишу где је присуствовала потписивању Протокола о сарадњи у примени медијације, измеду Вишег и Основног суда у Нишу и Адвокатске коморе Ниш.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Predstavljen radni tekst Nacionalne strategije razvoja pravosuđa

Министарство правде је, како је додала, до сада регистровало више од 950 посредника, од којих највећи број долази из редова адвоката.

Том приликом похвалила Основни и Виши суд у Нишу који су, како је рекла, први кренули у потписивање протокола са комуналним предузећима и тиме дали добар пример осталим судовима широм Србије на који начин може да се примени медијација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кубуровић: Захваљујући новим законима, донето више од 300 осуђујућих пресуда за корупцију

Подсетила је да је у право у нишком суду решен први радни спор путем медијације.

Протокол о сарадњи у примени медијације потписали су председник Основног суда у Нишу Горан Спасић, председник Вишег суда у Нишу Зоран Крстић, као и председник Адвокатске коморе Ниш Гордан Пантић.

Од укупно 965 посредника њих 366 је из Београда, 128 из Ниша, 99 из Новог Сада, а 40 из Крагујевца.

По професији има највише адвоката, њих 209, 27 су судије, седам су судијски.

помоћници, 10 јавни извршитељи, 656 је дипломираних правника и три заштитника грађана.

Такође, према подацима Министарства правде, 15 организација је добило дозволе за спровођење обуке за посреднике, од којих је 12 до сада спроводило обуку, са укупним бројем полазника 2.393.

Међутим, и поред великог броја посредника, број спроведених медијација указује да се она и поред континуиране промоције и даље недовољно примењује у решавању спорова.

Због тога је Министарство правде у децембру 2018. године формирало Радну групу за измене и допуне Закона о посредовању у решавању спорова, у циљу проналажења одгаварајуцих механизама за успостављање ефикасног и одрживог система решавања спорова путем медијације, уз приближавање европским и међународним стандардима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)