Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик разговараће 6. јуна у Санкт Петербургу с руководством руске гасне компаније "Гаспром" о прикључењу Републике Српске на гасовод "Турски ток", потврдио је "Гласу Српске" шеф Представништва РС у Русији Душко Перовић.

Како преноси РТРС, до разговора ће доћи у оквиру Економског форума у Санкт Петербургу.

Перовић је истакао да РС годинама жели гасификацију, због чега и разговори с партнерима из Русије трају дуже, а сада су и интензивирани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Privreda BiH nije sjajna, ali ima jak potencijal

"Додик и Алексеј Милер, један од првих лхуди руског ''Гаспрома'', састаће се 6. јуна и причати о свему. Већ дуже радимо с партнертима из Русије на дневном нивоу, али о детаљима пројекта још је рано да говоримо, па и о томе где ће крак ући у Српску", навео је Перовић.

Он је додао да се мора видети која је оптималнија и јефтинија варијанта, колико ће ко узимати гаса и која ће бити траса.

Перовић је најавио да би ускоро требало да почне израда бизнис плана који треба да одговори на та и слична питања о том важном гасном пројекту и истакао да планови нису нереални.

"За Српску могуће прикључење на гасовод има велики значај, пре свега са аспекта енергетске безбедности, јер је реч о енергенту који је јефтинији и који мање загађује", рекао је Перовић.

Он је подсетио да је комплетан план гасификације у Републици Српској сачињен када је биио актуелан пројекат "Јужни ток".

Додик је раније саопштио да очекује разговоре с руским партнерима о градњи гасовода у РС који би био део "Турског тока", и нагласио да би изградња могла да почне овог лета.

Реж је о великом енергетском пројекту чија је изградња у Србији почела прошле недеље, а према писању београдских медија, око милијарду кубика гаса требало би да буде транспортовано у Републику Српску.