Реаговање Вељка Лалића, главног уредника "Недељника" на колумну Филипа Родића у "Вечерњим новостима" од недеље, 19. маја, преносимо у целости:

"Не разумем новинаре који користе колумне да нападају друге новинаре, осим што тиме показују да имају проблем са професијом која их није најбоље прихватила.

Никада не одговарам на нападе на Твитеру или маргиналним сајтовима, то сматрам делом посла, али када сам у недељу прочитао колумну Филипа Родића у "Вечерњим новостима", где сам радио 13 година, био сам згрожен - с једне стране нивоом личних дисквалификација некога коме сте посветили колумну (што је занатски проблем), а са друге лажним интерпретацијама мојих речи (што је већ озбиљан проблем).

Но, немам намеру да полемишем са Родићем, пошто он и није хтео полемику, већ са неистинама које су изнете у његовој колумни.

Дакле, ништа од тога што је написао да сам рекао у прелиставању штампе на ТВ Прва нисам рекао, осим да "референдум о Косову може да буде опасан, пошто се на тај начин одговорност за лошу политику у последњих 30 година са политичара пребацује на народ", као и да "народ не треба понижавати јер је - по мени - за нас косовски мит важнији и од самог Косова".

Не знам где је пронашао да сам против тога да се Црква изјашњава, када сам рекао "да ме нервира што се од свих нас појединачно тражи да се изјашњавамо", укључујући и Цркву чији је став познат хиљаду година.

КОЛУМНУ ФИЛИПА РОДИЋА ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ - НЕЋЕ МОЋИ: Пузајући либерализам

Нисам ни помислио да кажем да је референдум "штетна глупост", а камоли то рекао, већ отворио питање које се поставља у Британији "да ли народ може да донесе исправну одлуку уколико нема све информације".

Он ме тачно цитира једино у реченици "да не идете код лекара да му кажете како да вас оперише", али то не може да значи да је народ необразован, пошто није необразован ни човек који не зна како се оперише на отвореном срцу.

Он мене мисли да дискриминише као "либерала" (о увредама типа "геније", или двоструком импутирању Трампа да не говорим), што је у његовом вредносном систему горе од Хитлера. Затим природно долазе закључци да само одабрани треба да гласају (где сам ја то рекао?!), или да богати имају бољу интелигенцију (зар ико ово може и да помисли?).

На крају, зар све ово није у контрадикцији са самим текстом у којем се ја залажем "да изабрани политичари преузму одговорност за посао који су сами изабрали"?

Када у све убаците "Џеј Пи Морган", о којем смо у прелиставању штампе причали око доласка Фолксвагена, долази се до конструкције у којој сам ја зли плаћени либерал, а он патриота који од мене брани Косово.

Само није одговорио: како то брани Косово? Нити се удостојио да каже шта мисли о референдуму на којем би једино логично питање могло да гласи: "Да ли сте за разграничење са Албанцима?"

Но, о томе Родић не жели да полемише. Он вредан простор који је добио у великом листу користи како би се обрачунао са људима који другачије мисле.

Само би мене могао да прескочи у тим својим пузећим неистинама, макар у листу у којем сам се потписивао пуних 13 година, и чији читаоци врло добро знају моје ставове."

Гостовање Вељка Лалића на ТВ Прва можете погледати овде: