На међународној војној вежби "Хитни одговор 19", која се одржава на територији Хрватске, извршен је ваздушни десант америчких снага на војни полигон "Еуген Кватерник" код Слуња, саопштило је данас хрватско Министарство одбране, преноси Хина.

Наводи се да се вежба изводи од 10. маја до 6. јуна на хрватском војном полигону у Слуњу и у касарни "Јосип Јовић" Удбина, као и на подручју Словеније и Мађарске.

Хрватско министарство је међу 1.600 војника који учествују у вежби - из Хрватске, Словеније, Мађарске, САД, Албаније, Црне Горе, Пољске, Француске, Уједињеног Краљевства, Литваније, Северне Македоније, БиХ, Италије и Немачке, убројило и "припаднике оружаних снага самопрокламованог Косова".

Прочитајте још - СРАМОТНА ОДЛУКА УЗ АМИН САД И НЕМАЧКЕ: Са овацијама формирана тзв. војска Косова, без присуства Српске листе (ВИДЕО)


Наводи се да ову вежбу планира и води Команда америчких снага за Европу (USEUCOM) са тежиштем на увежбавање снага земаља чланица А-5 иницијативе.

У овој иницијативи, која носи назив и Америчко-јадранска повеља, чланице су Албанија, Хрватска, Северна Македонија, Црна Гора, БиХ и САД, док је Србија 2008. године добила статус посматрача.