ПРОЛАЗИ још једна школска година. Али успеси ђака београдске Матаматичке гимназије, широм света, непролазни су. Нема такмичења на коме се не оките неком медаљом.

О томе како тумачи сјајне резултате својих ученика, разговарали смо са Срђаном Огњановићем, директором ове престижне школе. Некадашњим ђаком, такмичарем, па професором. Кадровски речено: такви су нам потребни!


* Који је био последњи успех у низу?

- На Математичкој балканијади у Молдавији, екипно смо освојили прво место, а у појединачној конкуренцији припале су нам три златне, једна сребрна и две бронзане медаље. Били смо бољи од Румуније, Бугарске, Турске... а то су све земље које су некад биле прваци света у математици.


* Шта очекујете од Математичке олимпијаде у Лондону?

- На том такмичењу у јулу, учествоваће око стотину земаља, и то је највеће математичко такмичење у свету. Следећег викенда бирамо нашу екипу. Потајно се надам великом успеху, а то би био улазак међу првих 10-12 земаља. Јер, међу такмичарима ће бити Русија, Кина, Америка, које имају на милионе ученика.


Прочитајте још - Математичка гимназија најтрофејнији српски клуб


* Како објашњавате све ваше досадашње успехе?

- Ми смо као народ веома талентовани, не само кад је математика у питању, већ, на пример, и спорт. Јер, која тако мала земља има тако много успеха. Наша деца су талентована, вредна, способна, само их треба на прави начин усмерити и мотивисати. Када се све то сложи, онда они могу све.


* Шта је важније, таленат или рад?

- Много је важнији, ипак, рад. Без талента не може много тога да се уради, али он много не вреди уколико иза тога не стоји огроман рад.


* Шта је са прављењем храма математике?

- Скоро пола века се надамо да ће бити саграђен један мали дом у коме би наши ђаци из унутрашњости боравили преко године. Али, нажалост, од те идеје засад нема ништа.


* Шта вам је још обележило протеклу недељу мимо ваше струке - математике?

- Волим да гледам филмове и ТВ серије. Има их добрих, како страних тако и домаћих.