Секулић: За 2021. последњи пут одложено обештећења у новцу

Танјуг

субота, 18. 05. 2019. у 23:20

Секулић: За 2021. последњи пут одложено обештећења у новцу

Страхиња Секулић,Фото Танјуг

Изменама Закона о враћању одузете имовине померен је рок за исплату аконтације обештећења на 2021. годину, каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић
Изменама Закона о враћању одузете имовине померен је рок за исплату аконтације обештећења на 2021. годину, а мислим да ће то бити последње одлагање које се односи на обештећења у новцу, каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Он је за магазин Бизнис објаснио да је до померања датума дошло јер је натурална реституција још у току, али је најавио да ће за наредне две до две и по године сви захтеви за вражање имовине у натури бити решени, чиме ће сви облици обештећења бити окончани.

Страхиња Секулић је каже да ће тако након више одлагања почети исплата новчаног обештећења у процесу реституције, у случајевима у којима није било могуће враћање имовине у натури.

Секулић напомиње да не постоји опасност да имовина која је могла да буде враћена у натури у међувремену буде продата и да тако власници или њихови наследници буду оштећени, јер, тврди, закон то не дозвољава.

"Свако располагање имовином која је предмет реституције је ништавно. Ко то уради, озбиљно крши закон. Пре сваке продаје и намере да се прода нека имовина постоји обавеза државе, локалне самоуправе и Агенције за лиценцирање стечајних управника, да од Агенције траже информацију о томе да ли је одређена имовина предмет реституције и ми имамо обавезу да на такав упит одговоримо", објашњава.


Онај ко би усудио да ипак прода такву имовину, додаје Секулић, морао би касније да исплати пуну тржишну цену старим власницима односно наследницима.

Напомиње и да је све мање тужби пред домаћим судовима по основу кршења закона, а када је реч о Европском суду за људска права, таквих тужби за сада нема.

Секулић наводи и да још није утврђен коефицијент по којем ће бити обрачуната вредност имовине за коју ће држава дати новчано обештећење и додаје да ће се услови за исплату стећи кад коефицијент буде утврђен.

Прочитајте још - РЕСТИТУЦИЈА НИ БЛИЗУ КРАЈА: Грађани траже 100.000 хектара


"Агенција и даље доноси решења о праву на обештећења по динамици која је утврђена и до сада је решено 95 одсто захтева. У овом тренутку напредујемо када је реч о враћању пољопривредног земљишта, све препреке су отклоњене и то не само у поступку реституције већ и у евиденцији пољопривредног земљишта и његовог управљања", рекао је Секулић.

Подсетивши да је Влада донела уредбу по којој пољопривредно земљиште коначно може да се врати, што је олакшало и убрзало процес реституције, он је навео да је око 60 одсто пољопривредног земљишта од укупног броја захтева враћено, а за две до три године, додаје, биће више од 90 одсто.


Секулић очекује да за две године буде завршен и процес враћања имовине према Закону о отклањању последица одузимања имовине жртава Холокауста који немају живе наследнике, а према којем је до сада јеврејским општинама широм Србије враћено 111 објеката.

"Један део захтева је био неоснован, има доста захтева за повраћај пољопривредног земљишта, али пошто нема живих наследника, обавеза је да проверимо да ли су захтеви основани, односно да ли се ради о последицамаодузимања имовине жртвама Холокауста или по неком другом основу. Закон има две могућности: прва, да се врати имовина Јеврејској заједници, а касније, у случају да се јаве наследници Јеврејска заједница има обавезу да им ту имовину уступи", рекао је Секулић.


Каже и да мора да се изнађе механизам којим ће се утврдити вредност 883 одузета предузећа у процесу реституције.

"Дајемо процене где је могуће, али је проблем за она предузећа која су одузета, а за која не постоје биланси стања. Заједно са Министарством финансија радићемо на методологији која ће бити најпрецизнија како бисмо утврдили колико би она сада вредела", рекао је Секулић.

Према његовим речима, затварање процеса реституције је јако битно и још се размишља како да се то изведе јер је у питању тежак процес. Према његовом личном предвиђању, у наредне три до четири године Агенција за реституцију ће донети првостепена решења, а затим ће се чекати другостепене одлуке судова још годину, годину и по дана.

"На крају нас очекује затварање процеса реституције и то тако да држава више не буде изложена било каквим накнадним захтевима, али и да се сагледају сви могући ванредни правни лекови који могу бити доношени у том року и да држава може адекватно правно да одговори", закључио је Секулић.

У складу са Законом о враћању одузете имовине и обештећењу (грађанска реституција), Агенција за реституцију је за сада вратила бившим власницима 4.620 пословних простора, 982 стана и 1.049 зграда. Агенција је решењима вратила бившим власницима и законским наследницима и 419 хектара неизграђеног градског грађевинског земљишта, 48.602 хектара пољопривредног земљишта и 5.566 хектара шума и шумског земљишта.

Црквама и верским заједницама враћено је власништво над 60.133 хектара земљишта и 92.560 квадратних метара објекта, као и уметничка слика "Портрет Михајла Пупина", рад Уроша Предића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nenad

18.05.2019. 23:52

Direktor Agencije je veoma uverljiv u prici o svom zakonitom radu, ali to nije istina. Svojim odlukama koje je kasnije prihvatilo i Ministarstvo finansija, ali Upravni sud, da ukoliko neko od zakonskih naslednika ne podnese zahtev za vracanje imovine, tu imovinu niko nije trazio i ako su drugi naslednici podneli zahteve i isti udeo odbijali da vrate cime su bez zakonskog osnova ostetili hiljade korisnika restitucije i povredili Ustavno pravo iz cl.32 Ustava. Za ovako krsenje ostavka je nemnovna.