Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, у оквиру званичне посете Сједињеним Америчким Државама, разговарао је у Вашингтону са замеником помоћника секретара Међународног бироа за наркотике и спровођење закона Јорганом Ендрјусом о даљем унапређењу сарадње у области борбе против наркотрафикинга.

Стефановић упознао је саговорника са резултатима које је Министарство унутрашњих послова остварило у борби против трговине наркотицима и нагласио да је српска полиција током 2018. године запленилa више од четири тоне дроге, као и да је за само четири месеца ове године одузела више од две тоне наркотика, стоји у саопштењу МУП-а.

Захваливши се Влади САД на досад пруженој помоћи, Стефановић је истакао да је она била изузетно значајна за унапређење капацитета Министарства унутрашњих послова и усавршавање припадника МУП, посебно у области борбе против организованог криминала, тероризма, трговине наркотицима и људима.

На састанку је било речи и о даљој сарадњи Министарства унутрашњих послова и Међународног бироа за наркотике и спровођење закона кроз различите пројекте.

Прочитајте још - ПОСЕТА НЕБОЈШЕ СТЕФАНОВИЋА САД: ТЕРОРИЗАМ ГЛОБАЛНИ ПРОБЛЕМ

Министар Стефановић посебно је истакао заинтересованост за одржавање обука за српске полицајце у области борбе против корупције, трговине људима, као и на пољу финансијских истрага и висoкотехнолошког криминала.

Заменик помоћника секретара Међународног бироа за наркотике и спровођење закона Јорган Ендрјус истакао је да је српска полиција поуздан партнер у борби против организованог и свих других видова криминала и да је задовољство радити са њеним припадницима.

Ендрјус је похвалио рад српске полиције и констатовао да је она уложила доста напора у борби против организованог криминала.

На састанку је било речи и о раду полиције у заједници и превентивном раду са децом, а министар Стефановић је упознао Ендрјуса са пројектима које Министарство унутрашњих послова Републике Србије предузима у погледу едукације деце на тему безбедности.

Стефановић је посебно истакао предмет „Основи безбедности деце“, у оквиру кога полицијски службеници подучавају ученике првог, четвртог и шестог разреда у основним школама како да се безбедно понашају и заштите.

СТЕФАНОВИЋ И СИГАЛ О БОРБИ ПРОТИВ ПРАЊА НОВЦА


Стефановић састао се у Вашингтону, у оквиру званичне посете Сједињеним Америчким Државама, са Сигал Манделкер, подсекретарком за тероризам и финансијско-обавештајну делатност Министарства финансија.

Он је упознао америчку подсекретарку са конкретним корацима које је Република Србија предузела у борби против прања новца и финансирања тероризма, истакавши да су у потпуности имплементиране препоруке ФАТФ-а како би наша држава била скинута са „сиве листе“ ове организације.

Потпредседник српске Владе рекао је да је усвајање више законских и подзаконских аката у овој области донело и конкретне резултате у Републици Србији. Како је објаснио Стефановић, значајно је повећан број пресуда за прање новца па је од 20. децембра 2018. до 10. априла ове године донето укупно 15 пресуда, пише у саопштењу министарства.

Небојша Стефановић и Сигал Манделкер, Фото: МУП Србије

Осим усвајања нове законске регулативе, значајно су, како је рекао министар Стефановић, унапређени ресурси и капацитети у борби против прања новца. Он је уједно додао да Србија сарађује са САД, али и међународним организацијама у циљу боље обучености људи који су задужени за сузбијање ове врсте криминала.

Такође, према речима потпредседника српске Владе, наша земља је израдила националну процену ризика којом се руководи у спречавању прања новца и финансирања тероризма, стоји у саопштењу МУП-а.

Америчка подсекретарка Сигал Манделкер похвалила је посвећеност Републике Србије у овој области и истакла неопходност сарадње наших држава на овом пољу.