СТУДЕНТИ Машинског факултета у Београду освојили су прво место у првој рунди међународног студентског такмичења Airbus Sloshing Rocket 2019. Њихова летелице "Аурора", са погоном на воду, оцењена је као најперспективнији пројекат у конкуренцији 55 европских студентских тимова са најугледнијих универзитета.

Ова вест саопштена је у директном преносу са Конгреса ваздухопловних стручњака "Евроавије" у немачком граду Ахену. Да су победили у првом кругу, наши студенти сазнали су у свом штабу на Машинском факултету, одакле су два оригинална пројекта отишла на такмичење под спонзорством "Ербаса", "Аријане" и "Евроавије". Како је прошао други пројекат - "Гавран", такође дрон, који има све шансе да се вине у сам врх награда, биће познато веома брзо.

- "Евроавија" је европско удружење студентских тимова са најпрестижнијих факултета, који се баве пројектовањем и израдом летелица. "Беоавија" је наш тим, који окупља студенте Машинског и још три факултета Универзитета у Београду. Ми први пут наступамо на најпрестижнијем светском такмичењу младих конструктора - објашњава нам Лазар Поповић из "Беоавије".

Он додаје да ће заједно са Душаном Бабићем, Радованом Ђуровићем, Ђорђем Трампом и Николом Поповићем, који раде на "Аурори", у јулу наставити такмичење у Грчкој. У Патрасу ће се оцењивати техничко решење, конструкција, долет и време лета, као и цена и начин израде летелице. Када је реч о погону, већ су најбољи.

Прочитајте још - ВЕЛИКИ ПОСАО ЗА СРПСКЕ ОРУЖАРЕ: Наш митраљез на "Ербасу"

Други дрон, са којим се такмиче наши генијалци, јесте "Гавран". У августу ће се, у Штутгарту, ова летелица надметати са осталима у класи у даљини лета, брзини, управљивости и носивости терета. Према перформансама, "Гавран" и те како обећава.

фото П.Милошевић

- Успех јесте наш, али га не би било без Машинског факултета и његове Катедре за ваздухопловство, која нам је дала радионицу, ваздушни тунел и све услове да пројектујемо авион од самог почетка до краја - наставља Слађана Матић, шеф маркетинга нашег тима.

"Шефица" дозвољава сликање "Гаврана" тек пошто се на његова крила налепе рекламне поруке спонзора "Гебрудер вајс шпедиције" и других. Да не буде после спора пред Пословним судом...

Прочитајте још - САЈАМ ОРУЖЈА У АБУ ДАБИЈУ: Приказана и прва српска летећа бомба

Док студенти конструктори састављају "Гаврана", чујемо и да је ове године тржиште дронова у Америци пробило цифру од 80 милијарди долара. Да ли ће "Гавран" и "Аурора" зграбити део тог колача знаће се веома брзо. Ако се оцењује по погону, долету, носивости, управљивости... изгледа да хоће. Треба рећи да летелице које победе на оваквим конкурсима готово по правилу одмах улазе у производњу и примену.

фото П.Милошевић

ЗАХВАЛНОСТ "НОВОСТИМА"

- ДУГУЈЕМО велику захвалност "Вечерњим новостима", јер смо преко ваше редакције ступили у контакт са највећим српским авио-конструктором Ненадом Хрисафовићем (на слици), који живи у Паризу - каже нам Лазар Поповић.


Ненад Хрисафовић ,фото М.Анђела

- Човек који је пројектовао "Аријану 3" прегледао је наше нацрте и помогао саветима око крила "Гаврана". Да није било "Новости", не бисмо знали за њега.

У ТИМУ 34 СТУДЕНТА

СРПСКИ тим који је израдио два дрона за такмичење под покровитељством "Евроавије", "Боинга" и ракетног програма "Аријана" чини 34 студената: Алекса Матијашевић, Јана Стојичић, Теодора Шукунда, Ивана Улићевић, Тања Жунић, Младен Кличковић, Душан Лазић, Александар Милутиновић, Игор Влајнић, Небојша Павловић, Јована Тарлановић, Давид Цветковић, Лука Ранђеловић, Немања Ђурић, Бранко Цветковић, Лазар Пауновић, Александра Арсенијевић, Драгољуб Милић, Вук Матић, Душан Ивковић, Лазар Николић, Ђорђе Трампа, Лука Филиповић, Јован Лукић, Лазар Поповић, Вељко Ђилас, Немања Петровић, Дамир Мушовић, Стефан Ловрић, Никола Поповић, Душан Бабић, Радован Ђуровић и Небојша Павловић.