СВЕ земље у региону суочавају се са проблемом велике учесталости малигних болести, као и касног дијагностиковања, али постоје значајне разлике у успешности скринига, односно раног откривања карцинома, у чему је најуспешнија Словенија, и доступности нових терапија, која је највећа у Словенији и Хрватској. Србија, са друге стране - заостаје у обе области.

Управо ове разлике, на које за "Новости" указује доктор Даворин Радосављевић из Удружења медикалних онколога Србије, анализираће више од 300 онколога из свих држава региона, на Конгресу интернистичке онкологије - РЕКОНИО, који је почео у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Гојазност узрокује канцер

Наша земља се, нажалост, не издваја по успеху ни у раној дијагностици малигних болести, ни по доступности нових терапија, иако су оне сада знатно доступније пацијентима него пре неколико година. Баш у томе, сматрају онколози, требало би тражити и разлоге зашто смо на неславној другој позицији по смртности од рака, иако смо по учесталости оболевања на 12. месту у Европи.

- У односу на државе ЕУ, у Србији је смртност од карцинома 30 одсто већа - каже др Радосављевић, медикални онколог у Институту за онкологију и радиологију Србије. - Велика учесталост малигних болести, и њихово касно дијагностиковање, за последицу имају и велики број пацијената у одмаклим стадијумима болести, када је лечењем теже постићи успех. Због тога је смртност од малигних болести у нашем региону висока, међу највишим у Европи. Програми скрининга и раног откривања се спроводе са неједнаким успехом, а најдаље се отишло у Словенији. Такође и Хрватска предузима значајне кораке када су у питању превенција и организовани скрининг, док је Црна Гора у последњих годину дана, направила велики искорак када је лечење савременим терапијама у питању.

Доктор Радосављевић каже да су управо овакви скупови важни како би се кроз међусобно повезивање и размену искустава лечење онколошких пацијената подигло на виши ниво.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО БОМБАРДОВАЊЕ После бомби више деце има рак

- Требало би применити оно најбоље из клиничке праксе, када је реч о доступности нових терапија, колико то могућности поједних појединих држава допуштају - каже др Радосављевић. - То би значило да иновативни лекови, баш као и иновативне технологије у другим гранама онкологије, и у нашој земљи редовно улазе на Листу лекова РФЗО, да тиме и нашим пацијентима омогућимо савремено системско лечење, какво већ постоји у неколико земаља региона.

Паралелно са РЕКОНИО одржава се и Конгрес болничких фармацеута у онкологији, а једна од централних тема је планирање централног растварања лекова у онкологији, на чему се ради и у нашој земљи, а први резултати долазе са ВМА.


ГОДИШЊЕ УМРЕ 8,2 МИЛИОНА ЉУДИ

КАРЦИНОМИ су одговорни за умирање 8,2 милиона људи широм света годишње, од чега четири милиона људи умре у најпродуктивнијем животном добу, између 30 и 69 година. Са готово 1,8 милиона новооткривених случајева годишње, карцином плућа је водећи узрок смртности од карцинома у свету. У Србији од рака годишње оболи 36.000 људи, а битку изгуби око 20.000.