У организацији Регионалног центра за таленте Београд 2 и Географског факултета БУ, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, 17,18 и 19 маја у Београду одржава се пета по реду Национална географска олимпијада ученика средњих школа.

Национална географска олимпијада је специфично такмичење, усклађено са захтевима и трендовима светске географске олимпијаде. Такмичење се првенствено базира на теренским и практичним задацима, употребом ГИС-а и ГПС-а, као а актуелним демографским, геополитичким и другим актуелностима у свету.


Задата питања захтевају основне вештине географског размишљања, где такмичари анализирају информације добијене преко мапа, дијаграма и фотографија.


Такави задаци нису намењени за тестирање способности такмичара да репродукују географске чињенице, већ да тестирају своје вештине у географској анализи.Такмичење се одржава на четири нивоа. На завршном нивоу такмичења учествоваће 125 ученика из преко 80 средњих школа из целе Србије, док је на првом нивоу такмичења учествовало 942 ученика средњих школа.