Борцима измичу права

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА-Д. РИСТИЋ

16. 05. 2019. у 10:02

Различите оцене предложеног прописа о ветеранима који је на јавној расправи. Изостављени војници са југа Србије 2001. и браниоци КиМ из 1998.

Борцима измичу права

Нови закон важиће за све ветеране на територији Србије

ВЕТЕРАНИ и њихова удружења нису задовољни Нацртом закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица чији је предлагач Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Овим предлогом, како кажу, постају видљиви, али њихови проблеми - остају исти.

Нека удружења, попут Сабора борачких организација Србије (САБОР), која су учествовала у раду Радне групе и припреми Нацрта, не желе да учествују у јавној расправи, јер тврде да је законски текст у међувремену промењен.

Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад на критике одговара да закон сублимира све до сада постојеће прописе, неколико закона и подзаконских аката који су до сада уређивали ову област.

- Желели смо да на тај начин објединимо све прописе и дођемо до закона који ће важити за све борце на територији Србије - рекао је Нерић.

Дејан Марјановић, председник САБОР-а сматра да се утврђивање статуса и права борца из времена НАТО агресије свео се на број дана проведених на ратишту, иако је цела земља била у ратном стању.

- Није исто бити борац са Кошара или палити гуме на мостовима - сматра наш саговорник. - Желели смо конкретнији пропис, а добили смо одредбе које су остављене на тумачење правницима.

ДОБРОВОЉЦИ ИЗ редова добровољаца, статус борца може добити само особа која је била укључена у састав званичних војних јединица СФРЈ, Савезне Републике Југославије, државне заједнице СЦГ, односно Републике Србије.

Марјановић сматра да ће и примања ратних војних инвалида због начина одређивања основице и другачијег обрачуна бити нижа него до сада. Овим прописом није регулисано ни здравствено осигурање, већ и даље потпада под законе о здравственом осигурању.

- Не желим да ме држава третира као социјални случај који стално моли и кука да би добио мрвице - каже Чачанин Ненад Станић, ветеран са Кошара. - Проблем је што наша права нису загарантована. У Нацрту се не помињу људи који су учествовали у сукобима на југу Србије 2001, нити они који су се борили 1998, што је недопустиво.

Према Нацрту статус борца добиће припадници Оружаних снага Републике Србије, Војске Краљевине Југославије и ЈВуО, односно Равногорског покрета, који су учествовали у антифашистичкој борби у Другом светском рату.

Из новије историје статус борца имаће припадници оружаних снага СФРЈ у периоду од 17. августа 1990. године до 27. априла 1992. године, затим оружаних снага СФРЈ стационираних на територији БиХ до 19. маја 1992. године, као и оружаних снага СРЈ, СЦГ, односно Србије који су вршили војне или друге дужности у оружаној акцији предузетој за време мира ради одбране суверенитета, независности и територијалне целокупности државе после 27. априла 1992. године и у периоду НАТО агресије на СРЈ.ВИДОВДАН

РАТНИ ветерани су на првој јавној расправи одржаној у Врању навели да имају много проблема, нарочито око запошљавања и здравствене заштите. Они предлажу да се Видовдан прогласи даном ветерана, за шта до сада нису наишли на разумевање надлежних. Јавне расправе о Нацрту закона о борцима заказане су у Лесковцу, Крагујевцу, Ужицу, Зајечару...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Vukas

16.05.2019. 10:20

Veterani,ja sam mislio da ste vi patriote.Patriota brani svoju državu pro bono,a ne ucenjuje je.Valjda bi tako trebalo

sima016

16.05.2019. 12:29

@Vukas - dodji sad je ti brani kada precednik ... pa kada nemas za lekove i leba videces...a niko te ne sisa 2%...pa se tad javi...mi smo barem branili dok si se ti skrivao...

Pantelija

16.05.2019. 10:27

Drzava Srbija, vrsi diskriminaciju kod svojih gradjana, sportisti sa osvojenim medaljama, Olimpijske igre , Evropsko prvenstvo, Svetsko prvenstvo, za zlatnu medalju dobija stan i nacionalnu penziju, kao i jednokratnu nagradu u dinarima. Borci koji za svoju drzavu Srbiju daju svoj zivot, ili ostanu za zivota invalidi, ovim novim zakonom postaju gradjani drugog reda. Pa ko ce da Vam brani drzavu ako se tako ponasate prema borcima . Borci nemaju bas nikakva prava a mnogo se razlikuju od Sportista.

Tomas

16.05.2019. 10:53

Nema da brinete vise niko nece da vam brani zemlju. Zaseli ste u fotelje primate debele plate uzivate ,a gosn Selakovic zabucio od lepog zivota i lepe hrane . Mnogi leba nemaju da jedu ,posla nigde nema ljudi u Beogradu rade za tri stotine evra kod privatnika ,jel od toga da vam se natalite poveca,i da vam se brani zemlja i da gradite buducnost Srbije kao so svaki dan pricate. Povecavate plate u drzavnom sektoru ljude koji rade kod privatnika za crkavicu ne setite se kao da oni gradjani nisu .

proveru izvršiti

16.05.2019. 10:53

ako je nekako moguce proveriti a ja mislim da je tako da su svi politicari koji su bili na vlasti devedesetih pored svih mogucih apanaža dobili I penzije kao branioci I patriote pogotovu vulin dacic vucic I one nisu verovatno mala vertovatno so od 5000 eura pa navies mesercno a oni koji su ranjavani I ginuli mole za milole prvog rata pojedini vojnici ranjenici ivalidi su dobijali papir na kojem im je od strane države dozvoljena prošnja

sima016

16.05.2019. 12:28

novosti kasnite sa izvestajem,,,bili su u Leskovcu vec pre par dana..i kolega sa Kosara iz Cacka i ja smo bili u sali skupstine grada Lesovca...zakon tj predlog je nula...prosto je brate predvidjaju crkavice od 16000 dinara i slicne gluposti..prosto daj svima koji su bili na kosovu 25000 garantovanih do kraja zivota a ranjenima republicki prosek uvecan za stepen invalidnosti i problem je resen.eto tako je dobro za sve..a nas je malo ostalo,,,90% je navuklo teske bolestine..da ima za leba i lek

СУПЕР МАРИО

16.05.2019. 12:49

Рат је вођен само око вуковара и на кошарама, ми остали смо свирали и играли. Рана од напада "словеначке војске" и "шиптарске војске" је иста. Има вас са кошара који сте сами себи пуцали у стопало или лист ноге да небисте били Горе, па се сада јуначите. Испаде по телевизији и новинама да је на кошарама било између 5 и 6 милиона Срба. Не умањујте хероизам, дело и борбу ПРАВИХ БОРАЦА.

dora

16.05.2019. 13:42

Srbija nazalost nikada nije brinula o svojim veteranima ni kada je bila knezevina,kraljevina,osim Titove Jugoslavije,dokaz je B.Nusic i pesma dva raba zbog koje je robijao,poslednji dogadjaji idu u prilog ovom mom izlaganju jer nema dnevnica iz 1991,drzava je poslala u Hag svoje generale i ostale heroje,da se sutra zapuc ne verujem da bi bilo ko normalan otisao da brani svoju drzavu,ako zna da mu sleduje Hag zbog odbrane otadzbine, od 1300 kaplara postalo bi nazalost 1300 dezertera,kazem nazalos

5C

16.05.2019. 15:00

Ko vrsi te izmjene na stetu boraca?Ima li ime i prezime?Sramota do neba.Izdajnici,dezerteri,strani placenici,okupatorski saradnici su zasjeli na celo drzave ,e pa nek nam je.

proveru izvršiti

16.05.2019. 15:20

@5C - izmene vrše oni koji su dezertirali a postali ministry I presednici ni jedan politicar sadašnji na vlastio ne dade život za srbiju ali verovatno prima sada penziju a visoka vojna lica I oni istto špored redovne penzije primaju I ratnu a bili u skloništima I sedeli u beogradu zasnji u ratu a prvi za beneficije

sale

17.05.2019. 09:24

@5C - U Bogradu su Mali i Vesic smanjili borcima benefite za placanje komunalija cim su preuzeli grad

.

16.05.2019. 15:24

koren problema je Ustav iz 1974. koji je dao mogucnost da se dodje u ovo danas. Znaci oni koji su iskoristili tadasnje prilike i podrzali Ustav zbog licne, politicke i materijalne koristi (a lako je to pronaci) oduzeti sve i vratiti na penzije prosecnih gradjana. Sve sto su uknjizili ili dobili od 1974. konfiskovati, ostaviti onoliko koliko ima prosecan gradjanin. Sve sto se dobije staviti u fond iz kojih ce se isplacivati ljudima koji su zivotom i zdravljem platili njihove greske i pohlepu...

Misa

16.05.2019. 15:24

Upravo zbog ovog Sabora,mi i nemamo zakon.Samo Sabor i dobija pare za projekte od kojih veterani nemaju apsolutno nista.A ovamo glume da su protiv zakona,katastrofa od udruzenja.