БЕОГРАД/БРИСЕЛ - У Србији шесторо од десеторо младих живи у родитељском дому а у ЕУ тек сваки четврти старости од 25 до 34 године, објавила је Европска статистичка служба поводом Међународног дана породице.

Подаци показују да у ЕУ у просеку 28,5 одсто младих људи живи са родитељима а у Србији 59,4 одсто. Највише младих који живе са родитељима је у Северној Македонији, 61 одсто, а на нивоу ЕУ у Хрватској, готово 60 одсто.

Еуростатови подаци, који се односе на 2017, показују и да млади људи у ЕУ родитељски дом напуштају у просеку са 26 година али су разлике од чланице до чланице велике. Разлике постоје и између жена и мушкараца и, на нивоу ЕУ, трећина младих мушкараца али само петина младих жена из посматране старосне групе живи са родитељима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Данас сазревамо тек у 25. години!

Најсамосталнији у ЕУ су млади у Данској - само три процента оних између 25 и 34 године живи у родитељском дому. По испод десет одсто младих који се нису одвојили од родитеља бележи се и у Финској и Шведској док, с друге стране, из родитељске куће не жури да оде више од половине младих Хрвата, Словака и Грка.

Из "гнезда" најраније "одлете" млади из чланица са севера ЕУ и то Швеђани са 18,5 година, Данци са 21, Финци са 22, а ту су и млади из Луксембурга са 20 година.

Пре него што прославе 25. рођендан из родитељског дома одлазе и млади у Естонији, Немачкој, Француској, Холандији и Британији. Најдуже у ЕУ са родитељима живе млади Хрвати и Словаци који до 32. односно 31. не напуштају дом у ком су рођени.

Око тридесете се осамостаљују и исељавају из родитељске куће млади на Малти, у Италији, Бугарској, Шпанији, Грчкој и Португалији, показују подаци Еуростата.