ПАРОВИ у поступку биомедицински потпомогнуте оплодње (БМПО) убудуће ће о трошку осигурања моћи да замрзну до шест ембриона у три стимулисана покушаја вантелесне оплодње, који ће се о трошку државе чувати до пет година, сазнају "Новости" у Министарству здравља.

Реч је о значајној олакшици у односу на досадашње решење по којем су имали право да замрзну, такође до шест ембриона, али само из једног стимулисаног покушаја БМПО.

С обзиром на то да у овај поступак многе жене улазе већ "у годинама", мало је оних, кажу гинеколози, које у једном стимулисаном циклусу добију толико квалитетних ембриона да шест могу да сачувају као "вишак" за касније. Много су веће шансе да у три стимулисана покушаја, на колико имају право о трошку државе до навршене 42. године жене, "оставе" по један или два ембриона у банци.

Ново упутство за спровођење лечења неплодности поступцима БМПО, Републички фонд здравственог осигурања донео је на предлог Републичке стручне комисије за БМПО. Оно ће важити како у шест државних гинеколошких центара, тако и у приватним клиникама у које ће са упутом ове године моћи да оде 3.300 до 4.300 жена.

У РФЗО "Новостима" је речено да ће и жене које на БПМО иду пред крај старосне границе од 42 године, такође моћи о трошку државе да замрзну вишак ембриона на максимално пет година, али да држава после навршене 42. године неће покривати и трошкове ембриотрансфера.

Прочитајте још - На лед само ембриони из вантелесне

- Уколико су парови у једном стимулисаном поступку замрзнули ембрионе на терет осигурања, приликом пријаве за наредни поступак, упућују се прво на криоембриотрансфер све док имају замрзнуте ембрионе - објашњавају за "Новости" у РФЗО.

ГАК "Народни фронт" у Београду већ је почео процедуру замрзавања, Фото Н. Фифић

Држава покрива трошкове три стимулисана поступка БМПО и три криоембриотрансфера, односно усађивања ембриона који су били замрзнути, ради добијања првог детета. Од ове године осигурање покрива и два стимулисана поступка БМПО, један криоембриотрансфер ради добијања другог детета, али само за парове чије је прво дете добијено из поступка БМПО.

- Имали смо парове који су искористили могућност и замрзавали ембрионе о трошку РФЗО, али је тек у процедури припрема тих парова за одмрзавање - каже др Бранко Будимировић, шеф одсека за БМПО Опште болнице Ваљево. - Још од почетка рада наше лабораторије, од новембра 2012. године, парови су имали могућност замрзавања и то је био куриозитет, јер смо били једини у систему државне здравствене заштите који су пружали ту врсту услуге.

Будимировић каже да због великог броја парова тек последњих месец дана за обраду стижу управо ти парови који су преко РФЗО изабрали опцију замрзавања.

- Ембриони се замрзавају када је одложен трансфер из медицинских разлога, када женски репродуктивни систем није спреман за враћање ембриона и када постоји вишак квалитетних, прекобројних ембриона. Имамо и родитеље који су након успешне ИВФ процедуре и рођења детета дошли по одмрзнуте ембрионе и поново остварили трудноћу - каже наш саговорник.

Прочитајте још - Вантелесна плаћена за 4.300 жена

Проф. др Елиана Гаралејић, начелник Одељења за артефицијелне репродуктивне технологије у ГАК "Народни фронт" каже да је ова клиника већ почела да замрзава вишак ембриона у БМПО поступцима о трошку осигурања:

- Њихов број није импозантан, с обзиром на то да су жене у поступку БМПО често старије, па због тога имају мање полних ћелија и код њих је вероватноћа да добијемо вишак ембриона за замрзавање прилично мала. Ново решење је флексибилније јер жена из три стимулисана поступка има више квалитетних ембриона вишка које може да замрзне - каже проф. Гаралејић.

ПРИПРЕМЕ У КЛИНИКАМА

Замрзавање ембриона о трошку државе омогућено је од 18. јуна прошле године, али -на папиру. Клиникама је требало времена да се припреме за ову процедуру. Тако је ГАК у Вишеградској, према информацијама Министарства здравља, од ове године почео да замрзава ембрионе. Потврда коју жене добијају за БМПО од лекарске комисије, на којој се и изјашњавају да ли желе да замрзну вишак ембриона, важи годину дана.