ТАЈНИ документ који открива улогу кардинала Алојзија Степинца у време усташке НДХ дошао је у руке папе Фрање! Иако у Ватикану, засад, не желе да прецизирају о чему је реч, нити ко је послао ове папире, високи извор из седишта Римокатоличке цркве открива "Новостима" да се о свему обавештени само папа и најужи круг његових оданих сарадника.

- Може се нагађати да ли је реч о једном или о више докумената, али и из последње папине изјаве о Степинцу јасно је да се веома детаљно испитује да ли је он, и на који начин, подржавао усташке злочине над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, посебно током 1941. године која је и најспорнија у биографији хрватског кардинала - каже наш извор из Ватикана, отклањајући сваку могућност да би Степинац могао бити проглашен светим док се не утврде дословно све околности.

Према речима нашег саговорника, папа није, као што се и очекивало, подлегао притисцима да брзо одлучи хоће ли потписати папир којим Степинац постаје светац. Указује на то и да је тих притисака било од хрватских бискупа, "али не само од њих". Извор "Новости" потврђује да су на адресу Ватикана и до сада долазили многобројни документи о Степинцу и да су сви детаљно проучени. Наводно су се и неке јеврејске организације укључиле у трагање за истином, јер је усташки режим у првим годинама Другог светског рата понајвише био бруталан према Јеврејима и Србима.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ЗАОКРЕТ У ВАТИКАНУ: Папа не да ореол Степинцу

Иако саговорник "Новости" из Ватикана није желео да потврди да је кључни документ, о којем је сада реч, дошао из архива Српске православне цркве, или неке њој блиске цркве, није ни искључио ту могућност.

- Многи детаљи из времена Павелићевог режима нису још познати, нити доступни јавности, али важни документи постоје. Крију се и у архивама великих држава које су учествовале у Другом светском рату и постоје канали како до њих може да се дође - каже саговорник нашег листа, откривајући да су баш ти документи, до сада непознати, пресудни за даље папине одлуке о Степинцу. - Овај папа неће погрешити, у то треба бити сигуран. Могу га хрватски националисти звати "црвеним папом" из Латинске Америке, али он неће сигурно ништа око Степинца препустити случају.

НОВИ БИСКУПИ МНОГИ у Ватикану су свесни да су неки бискупи из Хрватске све оно што садашњи папа не жели. У постављању нових зато он и бира свештенике који више прате садашње трендове у цркви.

У Ватикану, наставља наш извор, постоје особе које су "веома добро информисане о свим околностима из времена НДХ и понашању хрватског свештенства".

- Тако је и црквени врх добро обавештен да је било свештеника који су уско сарађивали са усташама, баш као и оних који су се укључили у антифашистички покрет и давали подршку Народноослободилачкој војсци - наводи наш извор.

Света столица, како сазнајемо, има много више сазнања о Степинцу и свему што се догађало у време НДХ, него што се у јавности мисли.

Убице индустријалца Милоша Теслића из Сиска


- Сигурно је само то да овај папа жели да се дође до пуне истине, без обзира на то да ли то неком одговара или не, па радило се и о цркви у Хрватској. Ако овај документ или више њих открију нешто додатно о Степинцу и његовом односу са Павелићем и усташама, а што не би било на част хрватском кардиналу, никада неће бити проглашен светим, бар не за понтификата папе Фрање - категоричан је саговорник нашег листа.

ТАЈНЕ КРИЈЕ 1941. ГОДИНА О УЛОЗИ Алојзија Степинца у послератном периоду нема дилема ни за Католичку цркву, нити, како указује наш извор у Ватикану, за СПЦ. - Остаје спорна 1941. година, а наш саговорник близак Ватикану и самом папи каже да је најважније доћи до истине шта је Степинац радио од априла те године до краја 1941. Има ту још много тајни - указује наш саговорник.

У међувремену, изјаве папе Фрање које је недавно дао хрватском новинару Силвију Томашевићу, пре свега истицање поглавара СПЦ, патријарха Иринеја, изазвале су бес хрватских бискупа. У конзервативним црквеним круговима у Хрватској, папа Фрања је крајње омражена личност и бискупи само чекају да престане његов понтификат.

- Све то папа добро зна, али му је свеједно. Уосталом, јасно је рекао да жели истину, а све друго није важно - тврди саговорник "Новости".

У Ватикану упозоравају да је папа Фрања већ помало незадовољан сталним питањима из Хрватске, па и од стране политичара, шта ће бити са Степинцем. Јасна је и жеља папе Фрање да се побољшају односи са СПЦ, али и његов циљ да у догледно време посети Србију, што би, како се оцењује, могао да буде пут за његов евентуални одлазак у Москву.


ОДЛУКЕ

ОКО Степинца папа ће ићи до краја. Како сазнају "Новости", ако документи који су сада на његовом столу открију нове детаље, пажљиво ће их истражити веома квалификовани људи којима је папа окружен.

- Ништа више неће бити препуштено случају, а ако се не нађу додатни разлози за сумње у сарадњу Степинца са усташама, могао би бити отворен пут да буде проглашен светим. Сада је само јасно да је још дуг пут до одлуке - каже наш саговорник.


ПРОТЕСТ АНТИФАШИСТА НА БЛАЈБУРГУ

ОКО 150 антифашиста из Аустрије, Хрватске, Италије и Словеније протестовало је јуче у аустријском Блајбургу против најављене комеморације за страдале припаднике квислиншких, углавном усташких, војника на крају Другог светског рата.

- Окупљање на Блајбуршком пољу није ништа друго него нарицање за пропалом усташком парадржавом - рекао је председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин.

Скуп на Блајбуршком пољу, под покровитељством Сабора Хрватске, најављен је за 18. мај.