БЕОГРАД - Министарство правде објавило је на свом сајту редни текст Националне стратегије развоја правосуђа за период 2019-2024. године којим ће се, како се неводи, подићи степен поверења јавности у рад правосуђа и који представља корак ка испуњењу поглавља 23 европских интеграција Србије, саопштило је то Министарство.

"Кључни приоритети доношења нове стратегије су даље јачање независности судства и самосталности тужилаштва кроз унапређени нормативни и институционални оквир, јачање интегритета носилаца правосудних функција кроз поштовање етичких принципа, као и унапређење одговорности правосудног система кроз јачање механизма одговорности судија, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца", нагласило је Министарство у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови пројекат ЕУ за спрско правосуђе од два милиона евра

Чланови радне групе који су израдили радни текст, били су представници свих релевантних правосудних институција и организација, као и струковних удружења – из Врховног касационог суда, Републичког јавног тужилаштва, Државног већа тужилаца, адвокатуре, Правосудне академије, јавнобележничке коморе, Друштва судија Србије, Удружења тужилаца Србије, Удружења судија и тужилаца, као и Коморе извршитеља.

"Допринос изради радног текста Националне стратегије дали су угледни национални стручњаци који су били ангажовани од стране УСАИД-овог пројекта 'Владавина права'", додаје се у саопштењу.