БЕОГРАД - Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић оценио је у четвртак, на прослави Дана матичара Србије, да је та професија део свих наших личних, животних и важних тренутака и да је највећи капитал и даље човек који обавља тај посао, без обзира на то колико је дигитализација неопходна у савремено доба.

"Прошли смо дуг пут како бисмо обезбедили потребне предуслове за вођење матичних књига у електронском облику. Ви најбоље знате колико сте труда, енергије и времена уложили да се матичне књиге рођених, венчаних и умрлих препишу у електронски облик. Урадили сте кључни посао за брже и ефикасније услуге", рекао је Ружић окупљеним матичарима у хотелу Хајат.

Министар је објаснио да ће убрзо бити успостављена апликација преко које ће грађани који живе у иностранству, а желе да гласају по месту боравишта, моћи електронским путем да поднесу захтев. "Електронски смо повезали матичне књиге венчаних и умрлих са јединственим бирачким списком, у циљу достизања већег степена ажурности података у евиденцији. Овај списак никада није био ажурнији", истакао је Ружић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дигитализација је услов за опстанак

Законом о централном регистру становништва, који је усвојен у марту, држава ће објединити 13 евиденција које воде различите институције, што ће бити први пут да држава има све евиденције о грађанима на једном месту. Почетак примене овог закона предвиђен је за септембар 2020. године, речено је на скупу.Помоћница министра државне и локалне самоуправе Марина Дражић објаснила је да је пројекат "Бебо, добродошла на свет", који подразумева електронско пријављивање и уписивања новорођенчади, много олакшао посао родитељима и навела да је до сада електронски пријављено 138.974 беба у матичне књиге рођених.

У складу са концептом електронског начина вођена матичних књига од почетка следеће године надлежне здравствене установе ће потврде о смрти и промени пола достављати матичарима електронски. "Све активности на успостављању електронских евиденција и њиховог повезивања су корак ка успостављању јединствене централизоване и поуздане државне базе података централног регистра ставновништва. Идеја је да грађани више не иду од шалтера до шалтера да би прикупили различита документа", истакла је Марина Дражић.

Начелница Управе за управне послове Министарства унутрашњих послова Валентина Вулић рекла је да је до данас унето око 8,9 милиона уписа у електронске системе и да ће ускоро тај процес бити завршен. "Наши држављани одласком на било који шалтер на територији Србије могу да прибаве уверење о држављанству, независно од тога где је упис одрађен", истакла је она.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић објаснио је да је олакшано уписивање деце у основне школе, тачније родитељи више не морају да носе изводе из матичне књиге рођених при упису. До сада је у основне школе, преко електронске пријаве, уписано 30.000 деце.

"Следећи корак, који се очекује од јула, је упис у средње школе и на факултете Универзитета у Београду прилагањем документације електронским путем. Е-вртић фукционише већ четири године, од ове године у 18 градова и општина. Већ 11.000 деце је ове године уписано у предшколске установе електронским путем, од чега је 48 одсто у Београду", рекао је Јовановић.