ВИШЕ од 80 иновативних лекова, односно нових терапијских формула које до сада нису примењиване, тренутно конкурише за улазак на позитивну листу медикамената који се издају о трошку здравственог осигурања.

На основу мишљења комисија за сваку терапијску област формирана је листа приоритета са више од 80 ових лекова и дата препорука да се што хитније уврсте на позитивну листу РФЗО. На списку дијагноза за које би пацијенти могли да добију најсавременију терапију о трошку државе налазе се многа малигна, имунолошка, реуматска и најтежа кожна обољења.

Доктор Бојан Тркуља, директор Удружења иновативних произвођача лекова - "Иновија", каже за "Новости" да постоји реалан основ за оптимизам да ће осигураници пре краја ове године коначно поново добити прилику да буду лечени знатно већим бројем иновативних лекова, а да ће у наредних неколико година на располагању имати све оне лекове који су носиоци револуције у модерној медицини.

- Следећи неопходан корак је проналажење алтернативних модела финансирања, како бисмо у најкраћем временском року надокнадили заостатак који постоји у доступности иновативних терапија нашим пацијентима у односу на пацијенте у Европи и суседству - каже др Тркуља. - Са тим циљем формирана је и радна група у коју су чланове делегирали РФЗО, Министарство здравља и Министарство финансија, као и представници иновативне фармацеутске индустрије. Очекујемо да ће резултати рада бити видљиви у следећих неколико месеци.

Прочитајте још - О трошку државе још 61 лек, вантелесна оплодња у 11 клиника

Сасвим очекивано, економски најјаче земље својим пацијентима обезбеђују готово све најмодерније терапије, али и анализе средње развијених земаља, каже др Тркуља, показале су оправданост инвестирања у најновије терапије.

Бојан Тркуља,фото танјуг

- Црна Гора је у последње две године направила један од највећих искорака у региону и својим пацијентима учинила доступним практично све иновативне лекове за које је струка доставила позитивно мишљење - каже др Тркуља. - И Србија је последњих година начинила прве кораке у том правцу, увођењем посебних уговора којима је део трошкова лечења иновативним лековима пренесен на произвођаче, што је омогућило коначно отварање позитивне листе и за најефикасније лекове које медицина данас може да понуди.

Прочитајте још - Нових 68 лекова на рецепт

ПЛАЋАЊЕ ПО ЕФЕКТУ

ФОКУС здравствених система који све више уводе иновативне лекове, према речима др Бојана Тркуље, померен је са улагања у инфраструктуру ка улагању у нове терапијске опције, као и ка развоју нових флексибилних модела финансирања који се договарају са произвођачима иновативних лекова.

- Једна од опција је да здравствени фонд плати произвођачу само оне лекове који су у терапији дали очекивани позитивни ефекат - објашњава наш саговорник.