ЛЕГЕНДА Ратног ваздухопловства и један од најпознатијих пилота Југословенске народне армије, пуковник у пензији Суад Хамзић, преминуо је у петак, 3. маја у Мостару у 74. години.

Овај врсни пилот војну каријеру је крунисао највишим летачким звањима у ЈНА. Упамћене су његове бравуре на авиону "миг 21", у који је био заљубљен целог живота.

Пуковник Хамзић је рођен 1945. године у Сарајеву. Завршио је средњу војну школу ЈРВ у Мостару, а потом и Ваздухопловну војну академију у Задру. Летео је на авионима "тандерџет", "сабр" и свим верзијама "мига 21". Током пилотске каријере био је стациониран на аеродромима "Плесо", "Батајница" и "Жељава".

Прочитајте још - На небу изнад Југе јурили смо "летеће тањире"

Шира јавност га памти по узбудљивим летачким причама које је објавио београдски Ваздухопловни портал "Танго сикс", у којима је говорио о односу ЈНА према НЛО и сличним феноменима. Како је говорио и за "Новости", ЈНА је седамдесетих година озбиљно анализирала појаве непознатих летећих објеката изнад Југославије. Он је сведочио и о сопственим сусретима са чудним објектима на небу.

"Било их је три, а најјупечатљивији се догодио августа 1970. године, када сам у двоседу 'миг 21' са пилотом Душаном Стипићем имао блиски сусрет са таквом летелицом изнад Плашког", причао је пуковник Хамзић.

Пензионисан је 1993. године, а запамћене су његове речи са примопредаје дужности:

"Са вама више не могу, а против вас нећу".