ДВАДЕСЕТ Срба повређено је у интервенцији специјалне јединице косовске полиције у Штрпцу против групе грађана која се противи изградњи мини-хидроцентрале. Припадници РОСУ против демонстраната су користили палице и сузавац, када су они покушали да спрече пролазак багера и блокирали пут.

Протести за одбрану река Шар-планине трају већ два месеца, а мештани су у први мах успели да издејствују уклањање багера. Ипак, у петак су машине, у пратњи интервентих и специјалних јединица, поново почеле да копају. Према сведочењима учесника и очевидаца, неколико десетина мештана покушало је да заустави багер тако што су поседали на пут. Тада је дошло до интервенције која је трајала око пола сата и у којој су косовски полицајци користили палице и бибер-спреј.


Повређенима је прва помоћ указана у Дому здравља у Штрпцу. Према првим информацијама, петоро људи задобило је повреде главе и екстремитета, док је њих петнаесторо испрскано сузавцем у очи.

- Глава ми је пуна рана и пликова, што од спреја, што од удараца - каже Саша Aнтић (35), један од повређених.

Житељи Сиринићке жупе окупили су се, после инцидента, испред зграде Општине и захтевали да им се обрате надлежни, који су обећали да радови на градњи мини-хидроцентрале неће бити настављени.
Прочитајте још - ИЖИВЉАВАЊЕ РОСУ НА КОСМЕТУ: Привели српске инструкторе Горске службе, уперили у њих дуге цеви
Канцеларија за Косово и Метохију је најоштрије осудила употребу голе и бруталне силе полиције над демонстрантима:

- Подсећамо Кфор и међународне мисије да је српски народ у општини Штрпце посебно рањив због чињенице да се веома дуго налази у изолацији, и да свака демонстрација силе над људима који живе у тако тешким условима, не само да није хумана, већ и изазива оправдани револт читавог српског народа на Косову и Метохији - кажу у Канцеларији за КиМ.

Из Канцеларије позивају представнике међународне заједнице на КиМ да Србима гарантују демократско право на јавно и мирољубиво изражавање незадовољства и да спрече насилне акције полиције и њену злоупотребу у стварању атмосфере ванредног стања у срединама које већински насељавају Срби.

Градоначелник Штрпца Братислав Николић оценио је да је то напад на све становнике те општине:

- Целокупно општинско руководство и ја лично одувек смо били уз свој народ и тако ће бити и надаље. Оно што се јутрос десило је недопустиво и више никад не сме да се понови. Сви проблеми морају се решавати на миран начин.Један од повређених, Фото: Д. З.

Општина Штрпце раније је донела одлуку о обустави радова на изградњи мини-хидроелектране због замућења воде за пиће у резервоару, а самим тим и због угрожавања водоснабдевања, и та одлука је и даље на снази.

Ово није први сукоб косовске полиције и мештана у овој области у вези са експлоатацијом природних ресурса. Пре неколико година КПС је ухапсила 15 радника Националног парка "Шар-планина" које је сумњичила за "злоупотребу економских овлашћења". Косовски специјалци прошле године замало нису изазвали велики сукоб када су упали на језеро Газиводе у пратњи Хашима Тачија.

САСТАНАК У ПОНЕДЕЉАК

ДА би се избегао сукоб већих размера, официр косовске полиције из Урошевца заказао је за понедељак састанак са представницима локалне самоуправе, мештанима и инвеститором спорне хидроцентрале. Иако је у петак, после акције специјалаца, багер прошао, радови су обустављени до најављеног састанка.