Сикимић: На јесен Србија добија првог регистрованог лобисту

Танјуг

01. 05. 2019. у 23:46

Сикимић: На јесен Србија добија првог регистрованог лобисту

Драган Сикимић

Србија би на јесен требало да добије првог регистрованог лобисту, кажу у Агенцији за борбу против корупције која се интензивно припрема за спровођење Закона о лобирању који ступа на снагу 14. августа
Србија би на јесен требало да добије првог регистрованог лобисту, кажу у Агенцији за борбу против корупције која се интензивно припрема за спровођење Закона о лобирању који ступа на снагу 14. августа.

Лобирањем ће моћи да се баве домаћа правна и физичка лица, али и странци, ако су уписани у регистар своје матичне државе и у посебну евиденцију страних лобиста који лобирају на територији Србије.

Они који би да се баве тим послом претходно морају да прођу обуку, добију сертификат и упишу се у регистар лобиста, новосновани регистар који ће успоставити и водити Агенција за борбу против корупције.

"На јесен очекујемо првог регистованог лобисту. Интересовање је велико, не верујем да ћемо имати само пар захтева, мислим да се ради о десетинама захтева", рекао је за Танјуг директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић.

Додаје да има заинтересованих како физичких, тако и правних лица, те да се Агенција, која ће бити главна за спровођење тог закона, интензивно припрема како би спремно дочекала почетак примене закона.

Агенцији ће се, објашњава Сикимић, пријављивати контакти са лобистима, а контролисаће се законитост покушаја утицај на доношење општих аката из домена рада одређеног органа.


"У сарадњи са ОЕБС-ом, радимо нацрт кодекса понашања. Кодекс је нешто што иде поврх забрањених активности. Оно што сада тренутно спада у корпуцију јесте свакако забрањено и у лобирању", рекао је Сикимић.

Наводи да је лобирање покушај вршења одређеног позитивног утицаја у жељеном правцу доношења неке одлуке, али и уз поштовање правила кодекса која се тренутно развијају у сарадњи с међународном заједницом и страним експертима који имају вишегодишње искуство у примени закона о лобирању.

Објаснио је да се прво обучавају људи из Агенције, јер је реч о потпуно новој професији у Србији, који ће потом обучавати кандидате за лобисте.

Након обуке, кандидати ће бити тестирани и они који прођу тест, добиће сертификат.

Са запосленима у Агенцији раде експерти из Немачке и Пољске, а Сикимић каже да је мало земаља у свету законски регулисало област лобирања.

"Ми смо заправо пионири и колико сам чуо у ГРЕКО, где сам шеф делегације Србије, многе развијене западноевропске државе гледају шта ради Србија, од закона па на даље, прате све активности и имају намеру да, ако будемо то урадили како треба, то узму као модел за своје земље", рекао је Сикимић.

Како је рекао, регулисање лобирања и јесте превенција корупције и биће благотворно и ефикасно средство превенције корупције.

"Када одређену област регулишете и знате шта је дозвољено, а шта није, онда смањујете ризик и за општи настанак корупције", закључио је Сикимић.

Председник Друштва лобиста Србије Ненад Вуковић рекао је да је усвајаје Закона о лобирању велики корак за Србију и подсетио да је ГРЕКО у најновијем извештају похвалио Србију због тог закона.

Суштина регулисања лобирања је побољшање квалитета одлука, али и транспарентност, како би свако на лак начин могао да установи ко лобира и за кога, наводи Вуковић.

Он каже да закон, усвојен новембра прошле године, предвиђа да регистровани лобиста предаје лобистички извештај, у којем мора да наведе уговор, изјаву да ће поштовати кодекс понашања учесника у лобирању, да нема сукоба интереса, а доставља се чак и уговор с наручиоцем лобирања.

"Једино нисте дужни да наведете износ који сте наплатили", додао је Вуковић.

Лобирање почиње обраћањем лобисте или нерегистрованог лобисте лобираном лицу у писменој форми, пише у Закону.

Вуковић, међутим, сматра да законско решење по којем постоје регистровани и нерегистровани лобисти, такозвани интерни лобисти који раде за одређене привредне асоцијације, није добро, јер нерегистровани лобисти не подлежу правилима, иако су законска категорија.

С друге стране, регистровани лобиста је уписан у регистар, мора писмено да се најављује функционерима, о свом раду пише извештај, мора да поштује етички кодекс, подлеже кажњавању, а мора да има високу стручну спрему и да прође обуку Агенције за борбу против корупције.

"Сматрам да није добро законско решење да постоје нерегистровани лобисти који практично немају никакве обавезе, а укључују се у процес лобирања равноправно и паралелно с регистрованим лобистима. То може демотивисати људе да се као лобисти региструју", рекао је Вуковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Nena Matic

02.05.2019. 08:43

Angazovanjem lobista smanjila bi se provereno korupcija.To je jedan od znacajnih parametara za dalji razvoj nase zemlje.

star

02.05.2019. 08:45

U Agenciji za borbu protiv korupcije koja se intenzivno priprema za sprovođenje Zakona o lobiranju, pa ćemo napokon i mi dobiti registrovanog lobistu.

Dragana

02.05.2019. 08:55

Svakako pozitivna vest, lobiranje je u svetu uveliko rasprostranjeno, i njime se svakako mozemo i sluziti u borbi za KiM.

Djole

02.05.2019. 09:15

Ovo je Srbiji trebalo i ranije,uvidelo se da jednom uspesnom diplomatskom inicijativom se doslo do mnogih pogodnosti za Srbiju:Od povlacenja priznanja "Kosova" preko UNESKO do INTERPOLa

Novak

02.05.2019. 09:20

Dobro je da i Srbija bude pionir u nečemu i da posluži kao model drugim zemljama da vide kako se to radi.

Jelena

02.05.2019. 09:23

Ovo je stvarno super stvar. Srbija se modernizuje u svakom pogledu, napreduje sve više i ovo je jedan od primera.

NesaPeric

02.05.2019. 09:33

Ovo ce dobribeti da Srbija bude jos uredjenija i sa sto manjim stepenom korupcije. Mudro...