Након што је београдска штампа у четвртак ујутру после пет месеци поново осванула на киосцима на северу Косова и Метохије, Звездан Михајловић из Беоколпа КиМ, који дистрибуише штампу у српским срединама на Космету, каже да је за новине плаћена такса од сто одсто, али да цена примерака остаје иста као и у централној Србији.


"Сви издавачи су изасли у сусрет, смањили су цену да би компензовали додатну таксу од сто одсто. Пошто издавачи из Србије не могу да плаћају таксу, смањили су своје продајне цене, изашли су нам у сусрет и дали нам веће рабате. А све како бисмо могли да покријемо додатну таксу и како би цена новина и код нас остала иста", рекао је Михајловић.


Он за данашњу "Политику" истиче да ће после ускршњих празника све средине јужно од Ибра имати на киосцима дневну и осталу београдску штампу, напомињући да је у четвртак већи број житеља северне Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока остао без својих омиљених листова, међу којима је и "Политика", због велике потражње.


Михајловић је навео да ће се од понедељка новине продавати у пуном броју на свим продајним местима, као што је било и пре увођења такса.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ВУЧИЋ АПЕЛОВАО НА СВЕТ: Разумите да таксе на КиМ погађају српски народ


Београдска штампа није стизала од 22. новембра прошле године, пошто је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај дан раније једнострано увео драконску таксу од сто одсто на сву робу која стиже из централне Србије, укључујући и новине.