СТРАНИМ војним делегацијама на полигону "Никинци" представљен је арсенал новог наоружања и опреме развијене у домаћој наменској индустрији.

Током дводневне демонстрације са бојевим гађањем представници партнерских земаља детаљније су се упознали са техничким и оперативним карактеристикама ових средстава. Организовано је бојево гађање артиљеријско-ракетних система "Огањ", самоходним топ-хаубицама калибра 155 милиметара "Нора Б52". На полигону "Никинци" дејствовао је и најсложенији борбени систем на коме ради Србија - ракете "алас".

Прочитајте још: "НОРА" ЈЕ ОДГОВОР НА "ПАНЦЕР": Хаубице ускоро у Војсци Србије

- Приказана су оптоелектронски, радарски, извиђачки и командно-информациони системи за подршку артиљерији, као и нове генерације артиљеријских електронских упаљача и муниције калибра 122 и 155 милиметара повећаног домета. Гости из иностранства могли су да виде беспосадне ваздухопловне платформе и фамилију невођеног и вођеног ваздухопловног наоружања и других средстава - наведено је у саопштењу Министарства одбране.

ВИДЕО-НИШАНИ ГАЂАЈУ ИЗ ЗАКЛОНА У ОКВИРУ бојевог гађања приказана је и фамилија савременог стрељачког наоружања из "Заставиног" програма. Реч је о пушкама различите намене и калибра, опремљеним савременим нишанским уређајима укључујући и видео-нишан којим се омогућава безбедно гађање аутоматским пушкама иза заклона.

Другог дана приказа реализована су гађања новом фамилијом противоклопних вођених ракета са термобаричном и тандем бојевом главом. Своје могућности у гађању земаљских циљева показао је артиљеријски ПВО систем малог домета "Пасарс". На делу су виђене и даљинске борбене станице беспосадног возила "мали милош" и борбена возила "лазар 3" и "милош". Изложени су и комплет нове заштитне балистичке опреме и теренски аутомобил "застава НТВ".

Приказани наоружање и опрема чине окосницу домаће војне индустрије, у коју је држава директно уложила 50 милиона евра, док укупни обим улагања последњих година превазилази 170 милиона евра. Оружје и муниција конструисани у Србији имају све бољи пролаз у иностранству, а само 2018. договорена је продаја у вредности 897 милиона долара.

Прочитајте још: "НОРЕ" ВЕЋ ДЕЈСТВУЈУ: Батерија нових хаубица на полигону "Пасуљанске ливаде"