ПАТРИЈАРХ УПУТИО ВАСКРШЊУ ПОСЛАНИЦУ: Загрлимо и оне који нас не воле и опростимо им

Танјуг

среда, 24. 04. 2019. у 14:51

ПАТРИЈАРХ УПУТИО ВАСКРШЊУ ПОСЛАНИЦУ: Загрлимо и оне који нас не воле и опростимо им

Фото: СПЦ

Патријарх српски је позвао вернике да се у години, у којој српска Црква слави свој велики јубилеј, осам векова аутокефалности, молимо за пуноћу српског народа, који живи у отаџбини и у расејању
Патријарх српски Иринеј упутио је поводом предстојећег Васкрса Посланицу и позвао да по угледу на Христа загрлимо једини друге не само оне који нас воле, већ и непријатеље наше и опростимо им као што је Господ нама опростио грехе наше, рекавши: „Оче, опрости им јер не знају шта чине".


Патријарх српски је позвао вернике да се у години, у којој српска Црква слави свој велики јубилеј, осам векова аутокефалности, молимо за пуноћу српског народа, који живи у отаџбини и у расејању.


Такође, позвао је вернике да се радују Васкрсењу Христовом и да у љубави и слози чувају јединство свете Цркве, да никада своје личне или било чије земаљске интересе не претпостављају интересу Цркве Христове, али ни свеопштем људском добру.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Косово је наш вечни залог


"Са посебним милосрђем се данас молимо Васкрсломе Христу Богу да се, заступништвом Светога Саве, светога цара Лазара и свих светих из рода нашега, врате мир и слобода на наше распето Косово и Метохију, нашу духовну колевку и наш Јерусалим, тамо где су највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине", поручио је патријарх Иринеј.


Поручио је и да разноврсна и безбројна разочарања, туга и незадовољство обузимају наше душе.


Свуда око нас, указао је, влада неправда и мржња, а истина се релативизује.


"Људе врлинског живота клеветају и прогоне. То се одвија не само на личном и локалном плану него и у глобалним размерама. Сведоци смо да се данас у целом свету основне хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу не само хришћанству туђи него и њему потпуно супротни системи вредности", навео је патријарх у Васкршњој посланици.


У тако изопаченом свету, указао је, православни хришћани су позвани да својим примером сведоче, ближњима и даљњима, победу живота над смрћу и смисла над бесмислом.


"Црква не сме да живи само за себе као затворена религијска заједница, заокупљена само питањима личне побожности. Дужна је да радошћу и искуством Васкрсења буде чинилац мира и помирења, љубави и солидарности, у свецелом човечанству", навео је поглавар СПЦ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Не смемо због неправде клонути, косовски завет је мост између небеске и земаљске Србије (ВИДЕО)


Иринеј је позвао верујући народ да се запита каква је то наша вера и да ли заиста верују да је Христос васкрсао из мртвих, те да ли тај догађај има пресудне, спасоносне последице за нас и за наш живот.


У одговору на то питање, каже, леже и одговори на све наше невоље, страхове и несигурности, на сва наша искушења, моралне, друштвене, националне и све друге изазове, личног и глобалног карактера.


"Бог је собом као вечном љубављу, својим рукама раширеним на крсту, загрлио све људе и сву творевину и уселио се у нас, пун благодати и истине...", каже патријарх.


Цитирајући Владику Николаја, који је рекао:„Да не постоје речи: опрости ми! и нека ти је просто! људски живот би био потпуно неподношлив", патријарх је поручио:


"Опростимо дакле једни другима! Помиримо се једни са другима! Загрлимо једни друге и хођамо светим путем божанске љубави! Сведочимо љубав и њоме живимо!", навео је патријарх и позвао вернике широм васељене да дан Васкрсења просветле славјем и загрљајем, уз традиционални поздрав - Христост Васкрсе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Uskrs iz inostranstva

24.04.2019. 15:03

Hristos Vaskse svim mojim Zemljacima. Nadamse Da upoznam Našeg Srpskog Patrijaha.

ranko75

24.04.2019. 21:38

Da zagrlim onoga sto me ne voli? A sta ako m8u to bude izgovor da me zvekne po labrnji? Ko ce onda da odgovara?