АПЕЛАЦИОНИ суд у Београду потврдио је одлуку Вишег суда којом је у јулу прошле године одбијен захтев за рехабилитацију Милана Недића, премијера Србије током Другог светског рата, чиме је пресуда постала правоснажна. То значи да суд није укинуо Уредбу ФНРЈ из 1949. године, којом је колаборационистички премијер проглашен за ратног злочинца и на основу које су му одузета грађанска права и имовина, па самим тим она неће моћи да буде враћена наследницима.

Недић је био на челу Владе националног спаса од августа 1941. до октобра 1944. Предлагачи рехабилитације током целог поступка покушавали су да докажу да за то време није био одговоран ни за Холокауст у земљи, ни за оснивање логора, као ни за масовна стрељања. Тврдили су и да није прекршио међународне конвенције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Недић није рехабилитован


Према ставу Апелације, првостепени суд је на основу историјски непобијених чињеница правилно закључио да се нису стекли услови за рехабилитацију. Наиме, наводи се, Недића је за председника владе поставио окупатор Србије, након капитулације Краљевине Југославије и њеног распада, а у међународним оквирима признату владу окупатор је нагнао у изгнанство заједно са владајућим монархом.

- Дакле, лице чија се рехабилитација тражи је од стране окупатора постављено за председника владе која је помагала окупатору, не само у експлоатацији добара државе и радне снаге, већ у прогону свих грађана Србије који се нису сврставали на страну окупатора, о чему сведочи низ докумената - истиче се у одлуци Апелационог суда. - Недић је ухапшен од стране Треће америчке армије, те не може бити говора да је његово хапшење извршено из политичких или идеолошких разлога.

НИЈЕ ФОРМАЛНО ОПТУЖЕН

НЕДИЋЕВА влада распуштена је 4. октобра 1944, а он је два дана касније, са већином министара, пребачен из Београда у Беч, а затим у Кицбил. Британци су га предали југословенским снагама 1. јануара 1946. Према званичној верзији, убио се скоком кроз прозор затвора Озне у Змај Јовиној 21. Недић никада није формално оптужен, ни осуђен.