САХРАНА У ПОЖАРЕВЦУ: Уз Подмосковске вечери другови испратили Миру (ФОТО+ВИДЕО)

Екипа "Новости"

20. 04. 2019. у 14:09

САХРАНА У ПОЖАРЕВЦУ: Уз Подмосковске вечери другови испратили Миру (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: И. Маринковић

Мирјана Марковић сахрањена у Пожаревцу у породичној гробници. Опроштај уз писмо ћерке Марије. Више стотина људи на сахрани. Без унука Марка на испраћају. Надгробна табла са петокраком

С ПЕСМОМ "Подмосковске вечери", уз опело, сахрањена је данас у породичној гробници Мирјана Марковић, супруга некадашњег председника СРЈ и Србије, која је пре седам дана преминула у Москви и тамо кремирана. На последње путовање испратило ју је више стотина људи, који су се у таласима смењивали у дворишту породичне куће Милошевића, где ће, према сопственој жељи, почивати у заједничкој гробници, уз свог Слободана Милошевића. Под њиховом и липом њихове деце, о којој је професорка често писала и дивила јој се.

Око 15 часова Мирин зет Слободан Булатовић изнео је урну са посмртним остацима из куће Милошевића, у којој је преноћила, и лагано је потом спустио на мермерну плочу, на којој је одавно уклесано име покојнице. Потом је почело опело испред пирамиде са црвеном петокраком. "Вечнају памјат" певали су свештеник и млади црквенослужитељ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Урна са посмртним остацима Мире Марковић стигла у Србију

- Драга Миро, кроз злехуду игру живота и смрти вратила си се кући, код мужа - рекао је, у опроштајном говору, проф. др Милован Бојић, породични пријатељ. - Много је времена, откако си отишла, било потребно да би се вратила на почетак. Преко главе си претурила многе невоље, ништа вас није заобишло, ни тебе, ни Слободана, ни Марију и Марка. Настојали сте да Србија буде усправна и часна, знали сте да се част не може одузети, већ се само може изгубити. Нико није платио већу цену за слободу Србије од вас. Историјска наука је већ потврдила величину Слободана Милошевића и његове жртве, а тек ће рећи колика је била твоја и жртва твоје деце.

Бојић се посебно осврнуо на време које је пратило изгнанство професорке Марковић.

- Није први пут у историји да се потврди да је памћење доброте тако краткотрајно у нашем народу - беседио је Бојић. - Они који су се највише уздигли на заслугама Милошевића, најбрже су их заборавили, како би прикрили трагове како су настали. Нигде тако кратко не траје захвалност.
У муклој тишини коју су повремено прекидали јецаји, снажно је одјекнуо и опроштајни говор Момира Булатовића, почасног председника Удружења "Слобода".

- Овде се завршава круг двоје људи који се никада нису растајали. Мира је била срећна жена, а књиге које је писала говориле су о њој - казао је Булатовић. - Доћи ће време идеала и правде. Драга другарице Миро, почивај у миру.


Фото: ATA images


Подударна је сурова судбина, и Слобина и Мирина. Ни једно ни друго на вечни починак нису испратили најближи и најдражи, њихова деца Марија и Марко. Марија је из егзила у Црној Гори упутила мајци опроштајно писмо. Прочитао га је њен супруг Слободан Булатовић:

"Никад више нећу добити поруку од тебе: Ћао, душо мамина, да ли си будна? Зато не желим да се пробудим и да угледам празан телефон, телефон за маму... Био је то прво телефон за тату, па телефон за маму... па шта ћу сад. Али не смем да се не пробудим док не завршим све што сам и обећала. Пре свега, књигу, за коју ћу написати предговор, овог пута ја уместо тебе, и биће боје црвене ко заставе што су. Уплети ми, мајко, две траке у косу, нек поносно стоје, на срећу и радост републике моје. Дакле, биће боје као из те наше омиљене песме, кад смо биле мале за празник - 29. новембар. Али сада, душо, те земље више нема, и много ми је жао што си одлучила да ти и тата овде будете сами. Овде где Марко и ја никада нећемо доћи."

Фото: ATA imagesУрна је потом положена у гробницу, и истовремено су се разлегли звуци "Подмосковских вечери". Исте оне песме с којом је сахрањен и Мирин супруг Слободан.

На сахрани, али ни на комеморацији, није било Мириног унука Марка, који је требало да се опрости у име породице. Уместо њега, породични опроштајни говор одржао је Слободан Булатовић.

- Жалосно је што шачица људи није дозволила да се прибави тек неколико докумената да се ћерка и мајка загрле и да се Марија достојанствено опрости од мајке - био је огорчен Булатовић.

Фото: ATA images


ДАЧИЋЕВ ВЕНАЦ И МИНИСТРИ

МЕЂУ многобројним венцима који су положени на гроб проф. др Мире Марковић, био је и венац министра Ивице Дачића. А последњем испраћају присуствовали су и министри у Влади Србије Горан Триван и Славица Ђукић Дејановић, као и многобројни сарадници и следбеници брачног пара Милошевић: Никола Шаиновић, Милутин Мркоњић, Жарко Обрадовић, редитељ Љубиша Ристић, чланови удружења "Слобода", лидер радикала и народни посланик Војислав Шешељ... ПРОЧИТАЈТЕ И: САХРАНА МИРЕ МАРКОВИЋ: Урна стигла, унук Марко се опраштаФото: ATA images


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бивши зет сачекаће Мирину урну (ФОТО)

ПРЕТЕСНА САЛА ДОМА КУЛТУРЕ

У ПОЖАРЕВЦУ у Дому културе, у сали која је била претесна да прими све поштоваоце, пријатеље Мирјане Марковић, одржана је комеморација на којој су говорили професор Урош Шуваковић и пријатељ Милошевића Драган Костић.

- Читав живот Мирјане Марковић био је борба против неправде - казао је Шуваковић. - Уверен сам да је зато и студирала социологију, а кроз своје есеје давала је слику света који се мења. Несумњиве су две ствари. Студенти су је волели и ценили, њена је велика заслуга што је социологија опстала у школама.
Фото: ATA images

Фото: ATA images

Фото: ATA images

Фото: ATA images
Фото: ATA images

Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић


Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић


Фото: И. Маринковић


Фото: И. Маринковић


Фото: И. МаринковићФото ЕПАФото ЕПАФото ЕПА


Фото: ATA images

Фото: И. Маринковић


Фото: И. Маринковић

Фото: И. Маринковић
Фото: И. Маринковић
Фото: АТА images

Фото: АТА images

Фото Танјуг

Фото ТанјугПратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Miso.Pec

20.04.2019. 21:06

Zla sudbina je zadesila Miloševiće zahvaljujući zapadnim neprijateljima i domaćim idijotima koji su ga izručili u Hag a porodicu naterala na izgnanstvo.

miroslav Ilic

21.04.2019. 18:36

@BOGDAN . - Pokusavaju da je svestenik preporuci Bogu da joj Bog oprosti za sve greske ucinjene dok je vladala Srbijom.

atila

21.04.2019. 19:51

Žalosno!Žalosno.Bez dece da ih isprate i puste poslednju suzu.Srbi moji!Naša je ovo sramota,posebno za Slobodana što mu se ni časno mesto nije obezbedilo.Po čemu će sve nas našadeca pamtiti.Neka počivaju u miru jedno pored drugog jer su jedno drugom jedino ostali verni i prijatelji.Saučešće i tebi srpski narode koji si se osramotio i danas kao i onda kad su Slobu kao na svadbarskom veselju sahranjivali.Zar ni groba medju grobovima nije zaslužio?