Корацима Милице Ракић

А. Клисурић

18. 04. 2019. у 01:28

Корацима Милице Ракић

Фото: ВН

У Батајници синоћ шетњом обележено 20 година од смрти трогодишње девојчице у НАТО бомбардовању 1999. године
Мук је синоћ завладао Батајницом, где је одржан меморијални скуп у знак сећања на Милицу Ракић. Велики број грађана окупио се у парку који носи име трагично настрадале девојчице, како би обележили 20 година откако је страдала у купатилу породичне куће од гелера НАТО бомби.


Грађани Батајнице на скуп су стигли тихо са свећама у рукама, које су запалили у капели Цркве Рођења Пресвете Богородице. Одатле су шетњу наставили улицама овог земунског насеља.

Родитељи Милице Ракић јуче нису били на скупу. Како су нам организатори рекли, њихов бол ни после 20 година не јењава.


- Нема веће туге него када родитељи сахране своје дете, а управо се то десило пре 20 година тог кобног 17. априла 1999. године - рекао је окупљенима Бојан Секулић, иницијатор скупа. - Док се мала Милица спремала да удахне живот, ништа и не слутећи, душмани јој га одузеше на тако кукавички начин. За 20 година нико од тих злочинаца се није ни извинио. Нама треба овакав скуп, јер ће он учинити Милицу бесмртном. Украли су јој право на детињство и живот, и да одраста уз своје најмилије, али не могу да нам украду сећање и успомену на њу.


Како је Секулић казао у емотивном говору, сећање на малену девојчицу нико не може убити, јер људи живе док их се други сећају.


- Миличину причу смо дужни да преносимо генерацијама и да на тај начин сачувамо сећање на страшан тренутак у нашој историји - рекао је Секулић.


Шетња "Корацима Милице Ракић" први пут се организује, а на скупу је било највише младих, који су нам потврдили да ни они неће дозволити да њена смрт оде у заборав. Током шетње пролазници су немо посматрали колону која се кретала, а многи су се и прикључили.

Грађани Батајнице синоћ су доказали да су одлучни да сачувају сећање на малу Милицу, која је симбол свих невино настрадалих жртава под бомбама НАТО агресора.

ТРИ БАКЉЕ


МИЛИЦА је настрадала 17. априла око 21.00 када су на земунско насеље Батајница пале бомбе НАТО агресора. Пројектили су пробили прозор купатила у ком је она била и усмртили трогодишњу девојчицу. На скупу су запаљене и три бакље као симбол Миличине три године живота.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

драгана

18.04.2019. 12:00

@Zaki - NATO je mnogo više od Amerike.Amerika plus Zapadne "sile",gde jurišamo kao muve za šacicu evra.Zar nije patadoksalno?

Василије

18.04.2019. 06:01

Милица, анђеле, почивај у миру. Ти исти зликовци седе у српском генералштабу. Ко им је дозволио? Срамота. Стидим се што сам Србин због београдских безкичмењака и изрода. Ништа они нису бољи од оних зликоваца што су убили Милицу и друге невине жртве. Иста је то багра.

Олга Н. Јевремовић

18.04.2019. 09:25

@Василије - НАТО као оружана сила водећих светских државa (којима YУ није била по вољи), се од самог почетка превирања на овим просторима врло активно уплитао и имао своје прсте у практично свим догађајима везаним за распад Југославије. Пре свега НАТО је обавештајно роварио, пружао подршку, наоружање и обуку свима који су хтели да се отцепе од СФРЈ. "Жути, као експонети НАТО, су крајње понижавајуће довели натисте у седиште наше војске. Одмах после избора "Урош Нејаки" је прогласио владу континуитета....!?

raja

18.04.2019. 07:50

Напишите нешто и оном што је пзивао да нас још бомбардују.

Sneki

18.04.2019. 08:10

Zašto mrzim Ameriku? Da li se ijedan Amerikanac ili državljanin druge zemlje koja je bombardovala našu zapitao kroz šta su naši ljudi prolazili zahvaljujući njihovoj. U Ameriku nikad

драгана

18.04.2019. 11:58

@Sneki - Učestvovao je i ceo Zapad:Italija, Francuska, Nemačka, Britanija, Danska,Holandija, Belgija,...

Sneki

18.04.2019. 08:14

Koliko ovakvih tragičnih priča a zašto? Zato što svetom vlada šačica monstruma kojima ljudski životi ne znače ništa. Odvratni zlikovci koji i danas guraju svoju krvavu njušku u našu zemlju

Soko

19.04.2019. 00:13

Vecan ti pomen Milice. P S. Ne oprosti im Boze jer su vrlo dobro znali sta rade!