Мук је синоћ завладао Батајницом, где је одржан меморијални скуп у знак сећања на Милицу Ракић. Велики број грађана окупио се у парку који носи име трагично настрадале девојчице, како би обележили 20 година откако је страдала у купатилу породичне куће од гелера НАТО бомби.


Грађани Батајнице на скуп су стигли тихо са свећама у рукама, које су запалили у капели Цркве Рођења Пресвете Богородице. Одатле су шетњу наставили улицама овог земунског насеља.

Родитељи Милице Ракић јуче нису били на скупу. Како су нам организатори рекли, њихов бол ни после 20 година не јењава.


- Нема веће туге него када родитељи сахране своје дете, а управо се то десило пре 20 година тог кобног 17. априла 1999. године - рекао је окупљенима Бојан Секулић, иницијатор скупа. - Док се мала Милица спремала да удахне живот, ништа и не слутећи, душмани јој га одузеше на тако кукавички начин. За 20 година нико од тих злочинаца се није ни извинио. Нама треба овакав скуп, јер ће он учинити Милицу бесмртном. Украли су јој право на детињство и живот, и да одраста уз своје најмилије, али не могу да нам украду сећање и успомену на њу.


Како је Секулић казао у емотивном говору, сећање на малену девојчицу нико не може убити, јер људи живе док их се други сећају.


- Миличину причу смо дужни да преносимо генерацијама и да на тај начин сачувамо сећање на страшан тренутак у нашој историји - рекао је Секулић.


Шетња "Корацима Милице Ракић" први пут се организује, а на скупу је било највише младих, који су нам потврдили да ни они неће дозволити да њена смрт оде у заборав. Током шетње пролазници су немо посматрали колону која се кретала, а многи су се и прикључили.

Грађани Батајнице синоћ су доказали да су одлучни да сачувају сећање на малу Милицу, која је симбол свих невино настрадалих жртава под бомбама НАТО агресора.

ТРИ БАКЉЕ


МИЛИЦА је настрадала 17. априла око 21.00 када су на земунско насеље Батајница пале бомбе НАТО агресора. Пројектили су пробили прозор купатила у ком је она била и усмртили трогодишњу девојчицу. На скупу су запаљене и три бакље као симбол Миличине три године живота.