МИРЈАНА Марковић, супруга некадашњег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, биће сахрањена по верском, православном обичају. Опело ће служити свештенство надлежне, Браничевске епархије СПЦ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УМРЛА СУПРУГА СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА: Мира неће почивати под липом?

Ову вест најпре је објавио Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке на свом твитер-налогу, наводећи "да га је Марко Милошевић овластио да лично уговори верски обред са надлежним свештеницима СПЦ". Потом је Драгољуб Кочовић, потпредседник Удружења "Слобода", за "Новости", потврдио да ће по полагању урне заиста бити служено опело.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИНАР "НОВОСТИ" У МОСКОВСКОМ ДОМУ МИРЕ МАРКОВИЋ: Живели скромно, без привилегија

- Зашто би то неког зачудило, Мира Марковић потиче из старе српске породице - казао нам је Кочовић. - Њен деда био је солунски добровољац и у његовој кући, у којој је Мира одрасла, поштовали су се православни обичаји.

ЛЕВИЦА ТУГУЈЕ ЛЕВИЦА у свету тугује јер је изгубила друга. Србија тугује јер је изгубила патриоту. Ми сви тугујемо јер смо изгубили велику жену, супругу и мајку, и пријатеља, наведено је у саопштењу међународног комитета "Слободан Милошевић". Потписници Клаус Хартман, Ремзи Кларк, Сергеј Бабурин и други захвалили су Влади Руске Федерације за заштиту др Марковић и њеног сина Марка од политичког прогона "западних демократа" и за давање политичког азила.

Како "Новости" сазнају, урну ће из Москве у Београд, а потом у Пожаревац, донети породични пријатељ Драгомир Карић.

Кремација посмртних остатака Мирјане Марковић обавиће се у четвртак у 11 сати у дворани за погребне церемоније болнице Федералне службе безбедности, где је пре пет дана и преминула. У најужем кругу пријатеља, са којима су били у сталном контакту у Москви, Марко Милошевић ће се опростити од мајке, а испраћају ће присуствовати и Сергеј Бабурин, бивши заменик председника руске Државне думе.

Ковчег са посмртним остацима преминуле затим ће бити пребачен у један од московских крематоријума, јер је, као што су "Новости" писале, Мира Марковић и желела да буде кремирана. Према жељи њене деце Марије и Марка урну ће у Београд донети пријатељ породице Драгомир Карић.

Урна ће у петак у вечерњим сатима бити допремљена у Пожаревац, у породичну кућу Милошевића, где ће преноћити, по жељи Марије и Марка. Они, сада је сасвим извесно, неће присуствовати сахрани. Марка је спречила Интерполова потерница, коју је против њега подигао Београд, а Марија ипак није добила потребна документа за путовање, која највероватније није ни тражила, због њеног већ познатог односа према Србији од дана Слободановог хапшења, потом и његовог изручења Хагу.

Обоје су, ипак, прихватили да им мајка буде сахрањена у Пожаревцу, поштујући њену жељу да почива уз супруга, али су организационом одбору сугерисали да сахрани у суботу у 15 часова присуствују чланови породице и најужи круг пријатеља. Не би волели, како су поручили, да се тај опрошај претвори у партијско окупљање.

Познато је да је Мира последњих година била у контакту само са старим партијским пријатељима, а не и са челницима партије којом је некада руководио њен супруг.

Док су се у среду у Москви обављале последње припреме за испраћај др Мире Марковић, у њеном родном Пожаревцу готово да је већ све спремно за сахрану.

- Детаљан протокол сахране још није утврђен - рекао нам је Слободан Јовић, председник пожаревачких социјалиста. - Сахрану организује породица, а ми смо ту да урадимо све што су испланирали.

Свештеници Саборне цркве у Пожаревцу у среду нису имали информацију о опелу Мире Марковић.

И петак у подне биће уприличена комеморација у организацији Удружења "Слобода". Говориће Вукашин Јокановић, потпредседник овог удружења, и Ратко Крсмановић, некадашњи генерални секретар Југословенске левице.