АТМОСФЕРА у којој раде научници у институту је много боља, администрација је постала сервис и није важнија од научника, заменили смо шефове половине лабораторија... Али, сада нам највећи проблем представља то што држави морамо да платимо 49 милиона динара за порез на добит за претходних неколико година. Толико је одредила буџетска инспекција која нас је ових дана посетила.

Ово, за "Новости", каже Златко Ракочевић, в.д. директора Института за нуклеарне науке "Винча", сумирајући урађено за месец и по, колико је у директорској фотељи. Ракочевић је на чело "Винче" изабран након скандала са бившом директорком Милицом Марчета Канински, која је поднела оставку након што је њен муж Славко Карић ухваћен како прима мито и осумњичен за трговину утицајем.

Ракочевић истиче да се последице недомаћинског пословања претходних година и те како осећају, али тренутно се бори да 49 милиона динара пореза некако смањи или отпише.

- Новац имамо, али ако уплатимо тај износ нећемо моћи да подмиримо друге трошкове - упозорава Ракочевић. Наглашава да је тражио састанак у Министарству финансија и нада се да ће бити постигнут неки договор.

Прочитајте још - Златко Ракочевић на челу "Винче"

Наш саговорник објашњава да је Институт "Винча" непрофитна организација, па не може да плаћа порез на добит, али да је разлог за разрезивање пореза то што није направљен деобни биланс са ЈП "Нуклеарни објекти Србије", које се одвојило од Винче 2009. године.

НОВИ ЦЕНТАР ПЛАНИРАНО је да на плацу поред Института, површине 700 квадрата, буде изграђен нови истраживачки центар за нуклеарну енергију. Нова научна институција ће почети да се гради догодине и вероватно ће, како сазнају "Новости", бити спојена са "Винчом".

Наш саговорник наводи да су прошле седмице постављени нови директори у половини лабораторија, али не крије да је било опструкција и да је било тешко заменити директоре који су на челу лабораторија и по 20 година, па су "мислили да су незамењиви".

Он је задовољан сарадњом са Министарством просвете, науке и технолошког развоја које је "свесно да је ситуација тешка, те да би се нешто променило неопходно је повлачити оштре резове".

- Имамо проблем са систематизацијом и организацијом Института. Половина запослених има посебне уговоре, по систематизацији немамо правну службу, ни шефа рачуноводства - каже Ракочевић.

Златко Ракочевић,фото Н.Скендерија

Нови Закон о науци, најављује, донеће обавезу реорганизације "Винче", а у припреми је и измена уговора о раду, што ће научницима омогућити мобилност.

Прочитајте још - Др Златко Ракочевић: Полиција чешља "Винчу"; Ћате имале већу плату од научника

У петак ће бити донета одлука о расписивању конкурса за директора Института "Винча". У року од шест месеци од када је Ракочевић изабран за в.д. директора треба да буде изабран директор.

- Пријавићу се на конкурс. Сада када сам ушао у игру, играћу до краја. Не знам хоће ли и колико ће бити противкандидата - каже нам Ракочевић.


ОСУМЊИЧЕНИ НА ОДМОРУ

РАКОЧЕВИЋ истиче да је Славко Карић, муж бивше директорке, који је ухваћен како прима мито, још запослен у "Винчи":

- Он је пре него што сам ја дошао за директора, 5. марта, отишао на годишњи одмор који му траје до 9. маја. Узео је одмор и од прошле и од ове године, али он није једини који се служи тим триковима. Чим покушате некога да пребаците на друго радно место, тај оде на одмор или на боловање - појашњава Ракочевић.