САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА СЛОБОДА ПОВОДОМ СМРТИ МИРЕ МАРКОВИЋ: Нападали су је непријатељи, немоћни да се супротставе Слободану

Новости Онлине

16. 04. 2019. у 16:28

САОПШТЕЊЕ УДРУЖЕЊА СЛОБОДА ПОВОДОМ СМРТИ МИРЕ МАРКОВИЋ: Нападали су је непријатељи, немоћни да се супротставе Слободану

Фото Б. Влаховић

Супруга Слободана Милошевића била је један од оснивача овог удружења, које се борило за слободу и истину о њему, његовом животу и делу

ОДЛАСКОМ Мирјане Марковић отишао је последњи главни сведок и креатор југословенске и српске историје с краја 20. и почетка 21. века. Јасно је да сведока има још, али оних који су са Слободаном Милошевићем, дугогодишњим председником Србије и Југославије делили најближа убеђења и идеје, свакако да више нема, наводи се у саопштењу Удружења "Слобода".

Супруга Слободана Милошевића била је један од оснивача овог удружења, које се борило за слободу и истину о њему, његовом животу и делу. Мирјана Марковић је преминула у избеглиштву у Москви, у 77. години живота. Она ће бити сахрањена у суботу 20.априла у 15 сати у Пожаревцу у дворишту породичне куће, поред супруга Слободана Милошевића. Опроштајним говорима, како "Новости" незванично сазнају, од ње ће се опростити Момир Булатовић, почасни председник "Слободе" и Милован Бојић.

Прочитајте још - УМРЛА СУПРУГА СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА: Мира неће почивати под липом?

- Непријатељи Слободана Милошевића у немоћи да се њему супротставе, најчешће су нападали његову супругу Миру - пише у саопштењу. - Покушаји да се од ње направи "проклета Јерина" нису престали све до њене смрти. Они којима таблоиди формирају свест, у те оптужбе ће поверовати. Они који имају смисла за "критичко мишљење", лако ће препознати клише који се примењује против оних који одбијају да служе "новом светском поретку". Милошевић је то одбио и платио цену главом. Мира Марковић га је подржавала најснажније што је. Зато је живот скончала у егзилу.

Из Удружења "Слобода", сажимајући живот професорке Марковић, издвајају да је рођена у партизанском збегу. Да је као беба остала сироче. Мајку Веру Милетић стрељао је Гестапо у нацистичком логору. Од мужа су је силом раздвојили они који су га киднаповали у некадашњи нацистички логор а претворен у "трибунал" Схвенинген у Хагу. Умрла је у изгнанству у Москви под срамним и лажним оптужбама које су против ње пласиране у српској јавности.

- Она је била истински хуманиста, левичар, идеалиста, југословенске оријентације, политички борац, особа која је имала снажан сензибилитет за политику - наглашава се у саопштењу. - Визионар, доктор социологије, редовни професор Универзитета у Београду, академик Руске академије друштвених наука. Ни од једне ове квлаификације, Мира се не би одрекла. Није то учинила ни за живота. Напротив, својим делом их је изнова потврђивала.

Прочитајте још - МИРА ЋЕ ПОЧИВАТИ ПОРЕД СЛОБЕ: Кремација у четвртак у Москви, урна у Србији у петак

У саопштењу "Слободе" се, између осталог, истиче и то:

- Упркос чињеници да су многи трудили да њене тезе о глобалним односима доведу у питање, негирајући им "научност", извесно је да су неке од њих у стварности добиле потпуну потврду. Она је прва указала, чак деценију пре Бжежинског, на незадрживи напредак Кине. Идеолошки ум. њихов,а не њен, сметао им је да прихвате тачну и на аргументима засновану научну прогнозу, за коју је, осим статистике, ипак потребна и социолошка имагинација. Њу је без сумње, она имала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

драгана

17.04.2019. 15:02

Pokoj ti duši,hrabra i velika ženo. Istina je jedna i biće razotkrivena u velikoj slavi.