МИРЈАНА Марковић, супруга некадашњег председника Србије и Југославије Слободана Милошевића и оснивач Југословенске левице, умрла је у недељу у болници у Русији у 77. години.

Према незваничним информацијама, она је последњих месеци имала четири операције, између осталих и на желуцу, а преминула је од последица упале плућа.

Марковићева је рођена 10. октобра 1942. године у Пожаревцу. Била је ћерка народног хероја и високог партијског и државног функционера Моме Марковића и партизанке Вере Милетић.

Студирала је социологију на Универзитету у Београду, где је и докторирала. Била је професорка социологије на Природно-математичком факултету у Београду и предавала на Америчко-француском универзитету за менаџмент у Београду. Мира Марковић је била члан Руске академије друштвених наука и гостујући професор Московског државног универзитета Ломоносов. Објавила је око 100 радова из подручја социологије, као и два уџбеника. Иза ње су остали син Марко, који је после октобарских промена такође живео у Русији, и ћерка Марија, која живи у Црној Гори.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕДЊИ ИНТЕРВЈУ МИРЕ МАРКОВИЋ ЗА “НОВОСТИ”: Неоколонијални арбитри су укинули Jугославију


За Милошевића се удала 1971. године, и сматрало се да је имала велики утицај на читаву његову политичку каријеру. Њихови пријатељи сведочили су о посебној вези која је постојала између њих двоје.

- Слоба је веровао да је Мира једна од најпаметнијих жена. Њихов однос је заиста био специфичан, а она је у овој књизи писала о свему што јој је било битно како би испунила његову жељу - рекла је својевремено Славица Ђукић Дејановић, коментаришући књигу Мире Марковић "Било је то овако", коју су 2015. године објавиле "Новости".


Мира и Слоба


Марковићева је била један од оснивача и председница ЈУЛ од 1994. године. Од 1996. до 2000. године ЈУЛ је био главни коалициони партнер Социјалистичкој партији Србије, коју је предводио њен супруг Милошевић.

Прошлог месеца Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је била осуђена на годину дана затвора због злоупотребе службеног положаја приликом доделе државних станова 2000. године. Том одлуком наложено је да јој се суђење понови пред Вишим судом у Београду и да се отклоне све нелогичности из пресуде, као и повреде кривичног поступка. Тада је наведено и да није јасно због чега првостепени суд није закључио да је кривично дело застарело, с обзиром на то да је Марковићева оптужена да је дело извршила у септембру 2000. године.

Мемоари у издању "Новости"


Оптужница против Мире Марковић била је подигнута након пада Милошевићевог режима. На терет јој се стављало да је бившу генералну секретарку Владе Србије и чланицу владине Комисије за стамбена питања подстрекавала да додели стан дадиљи њеног унука.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мира Марковић: Уклонили су га из живота, никада неће из историје


Из Србије је отишла 2003. године, а две године касније српски Интерпол расписао је потерницу за њом. Азил у Русији добила је 2010. године. Због оптужнице није присуствовала сахрани свог супруга, који је преминуо у ћелији Хашког трибунала 2006. године. После 5. октобра, у медијима је довођена у везу са политичким убиствима, али за то никада није била оптужена, нити је у вези са њима саслушавана.


Мира Марковић са супругом и децом Маријом и Марком


У Русији је живела повучено и ретко се оглашавала у јавности. У ретким интервјуима које је давала говорила је огорчено о Србији после 5. октобра, о судбини Милошевића у Хагу, али и о својим некадашњим политичким саборцима, јер је сматрала да су је многи од њих издали и окренули се сарадњи са новим властима.


ХТЕЛА ДА ЈЕ САХРАНЕ ПОД ЛИПОМ

У једном од интервјуа које је дала за "Новости", Марковићева је рекла да јој је жеља да буде сахрањена у Пожаревцу, под липом у дворишту породичне куће, где је сахрањен и Слободан Милошевић.

- Да сте били у мом врту у Пожаревцу, видели бисте да на надгробној плочи испод липе стоје два имена. Поздравите Србију! - рекла је тада Марковићева.


НАШ ДОПИСНИК ИЗ МОСКВЕ О МИРИНИМ ПОСЛЕДЊИМ ДАНИМА: МЕСЕЦ БОРБЕ ЗА ЖИВОТ


Због стомачних проблема, Мира Марковић је око месец дана била у московској болници, и пошто јој се стање погоршало, оперисана је. Пре десетак дана стање јој се још више погоршало, па је пала у кому. Последњих дана је дошла свести, било јој је мало боље, па је могла да разговара са својима. Лекари, као и њени најближи, поверовали су да је прошло најгоре и да ће јој се побољшати здравствено стање. У недељу је, међутим, поново пала у кому, и у поподневним сатима је умрла.


Фото Б. ВлаховићМајчину смрт је потврдио малобројним пријатељима у Москви Марко Милошевић, али до закључења овог броја се није обратио конзулату Србије за помоћ. У конзулату су потврдили за "Новости" да очекују Марков позив и долазак у амбасаду, као и да су спремни да пруже помоћ око транспорта, ако то породица буде хтела.

Засада се не зна где ће бити сахрањена. Мира је заједно са синим Марком живела у Подмосковљу и ретко је комуницирала са Србима који живе у Москви. Никада није ушла у Амбасаду Србије. (Б. В.)