Министарство одбране најавило је да ће слеће седмице организовати приказ и демонстрацију са бојевим гађањем наоружања и војне опреме из домаћег развоја делегацијама из више партнерских земаља заинтересованих да се упознају са техничким и оперативним карактеристикама наших средстава.

Делегацијама, које у Србију долазе на позив министра одбране Александра Вулина, планирано је да буду представљена различита пешадијска средства, комплети заштитне балистичке опреме унапређених перформанси, саопштило је Министарство одбране.

Међу приказаним наоружањем биће и нова фамилија савременог стрељачког наоружања - јуришне и снајперске пушке, нишани за наоружање укључујући и видео нишан који омогућава гађање из заклона, оптоелектронски системи за извиђање бојишта, наоружана роботизована земаљска платформа, оклопни транспортер 8х8 и оклопно возило 4х4.

Страни партнери су заинтересовани и за фамилију вођеног противтенковског наоружања, фибер-оптички и радио вођене ракете домета од 5 до 25 км, намењене за примену са земаљских или хеликоптерских платформи.

Домаћа индустрија ће представити и беспилотну наоружану летелицу, беспосадне ваздухопловне платформе и фамилију невођеног и вођеног ваздухопловног наоружања, као и артиљеријски ПВО систем малог домета за непосредну заштиту транспорта оклопних и јединица моторизоване пешадије, за дејство по дроновима и земаљским циљевима, наводи се у саопштењу.

Највеће интересовање, како се додаје, влада за аутоматизовано артиљеријско оруђе НОРА Б52, вишецевни ракетни лансер који омогућава употребу вођених и невођених ракета, као и командно-информационе системе за подршку артиљерији.