ПРОБА ЗАВРШНОГ ИСПИТА: Нушић био лак основцима

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

13. 04. 2019. у 10:22

ПРОБА ЗАВРШНОГ ИСПИТА: Нушић био лак основцима

Основна школа "Краљ Петар Први" / Фото Танјуг

Већина ђака на сва питања из српског, односно матерњег језика и са комбинованог теста одговорила за мање од сат времена

БУДУЋИ средњошколци у суботу су решавали задатке из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест. Судећи по информацијама из школа, већина ученика је на питања одговорила за мање од сат времена, иако су на располагању имали по 120 минута. Резултати сва три теста биће познати следеће недеље, а наставницима и ђацима ће послужити да обрате пажњу на оно што још "шкрипи" у градиву.

Према речима Миомира Драгаша, директора ОШ "Иван Горан Ковачић" у Београду, њега је пријатно изненадило с каквом су озбиљношћу ученици приступили пробном тестирању. Он додаје да је у разговару с њима, после теста, сазнао да је већина њих задовољна како је урадила.

- За викенд, колеге ће прегледати српски и математику, а комбиновани током недеље, а анализом резлутата увидећемо шта је оно што деца још нису добро савладала - каже Драгаш. - На часовима припремне наставе, наставници ће са ђацима прелазити области које су им задавале проблема на пробној матури.

Директор највеће основне школе у Србији, "Николе Тесле" у Винчи, Драгољуб Гачић наводи да су ђаци брже урадили српски него комбиновани тест. Као професору историје чини му се, на први поглед, да су нека питања из овог предмета била тешка за све ученике.

- Најлакша ми је била математика, па српски и онда комбиновани тест - каже мали матурант Петар С. - Сваки тест сам урадио за мање од сат времена, као и моји другари. Сви задаци су били из збирки, или су познати са ранијих тестова, ништа није било што нисмо радили. Из српског је, рецимо, био одломак из "Сумњивог лица" са питањем да се опишу особине, затим Нушићева биографија, из биологије хромозоми, цвет, затим хемијске формуле киселина... Задовољан сам како сам урадио, а оно што сам погрешио није из незнања, већ због брзоплетости.

Сва три теста носе укупно 40 поена, док на основу успеха из основне школе, од шестог до осмог, ђаци могу имати највише 60 поена. Из математике и српског ђаци могу освојити највише по 13, а из комбинованог 14 бодова.

ТЕЖИНА ЗАДАТАКА

ПРОБНИ завршни испит има исту тежину и тип задатака као и права мала матура, коју ученици полажу на крају основног школовања, у јуну. Задаци су подељени у три нивоа - основни, средњи и напредни. Како би се ученици навикли на право тестирање, и на пробној провери знања све ће бити организовано као на правој. Завршни испит за упис у средње школе свршени осмаци ће полагати од 17. до 19. јуна.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Edi

12.06.2019. 13:27

Koliko god ucio matu nikad je ne naucim jednostavno ne mogu kao I fiziku xemiju.