БЕОГРАДОМ ће 8. маја, уочи Дана победе, продефиловати парада монархиста и антифашиста, сазнају "Новости". Детаљи се још договарају, а организује је Покрет обнове Краљевине Србије, Удружење "Југословенска војска у отаџбини" и још неколико идеолошки сличних организација.

Оно што се зна је да ће шетња почети у подне, а окупљени ће поћи од Калемегдана кроз Кнез Михаилову улицу до "Руског цара". Ту ће се са бине народу обратити неколико говорника, међу којима и Војислав Михаиловић, Чича Дражин унук. Испред "Руског цара" планирана је изложба фотографија и доказа да се Југословенска војска у отаџбини борила против фашиста.

Параду ће, како смо сазнали, предводити академик Матија Бећковић и председник ПОКС-а Жика Гојковић. Организатори ће позвати и Михајла Карађорђевића, сина принца Томислава, да им се придружи. Очекују да ће их подржати доста јавних личности, а међу њима бивши фудбалер Душан Савић и докторка неурохирург Даница Грујичић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Парада да буде 9. маја, не на годишњицу агресије НАТО

- Желимо да покажемо да су монархисти антифашисти и да смо спремни за национално помирење и јединство, засновано на историјској чињеници о два антифашистичка покрета, па да коначно завршимо са том подељеношћу Срба која траје од 1945. године - каже нам Жика Гојковић. - Позивамо људе да дођу са породицама, свечано и лепо обучени, да покажемо да су монархисти били господа, а не неки задригли зли четници са масним брадама, како их је злонамерна пропаганда деценијама приказивала.

Војислав Михаиловић

Гојковић каже да неће бити организоване смотре у униформама краљеве Војске, да су униформе и реденици традиција на Равној гори, али да ће можда бити појединаца тако обучених.

Организатори очекују подршку Београђана, али указују да је мало незгодно што је 8. мај Марковдан, па ће доста људи који подржавају монархију отићи управо на сабор на Равну гору, где се тог дана обележава устанак који је Дража Михаиловић подигао против немачких окупатора 1941. године.ЧУКИЋ: ЗНА СЕ КО ЈЕ ПОБЕДНИК

ПРЕДСЕДНИК СУБНОР-а Душан Чукић каже за "Новости" да нема ништа против да неко мирно у јавности изражава свој став, али зна се кад су капитулирале краљевска влада и војска:

- Четнички покрет је у почетку 1941. године био антифашистички, али су се после удружили са Немцима и они су побеђена страна у Другом светском рату. Могу они да шетају колико хоће, али немају везе са Даном победе савезника. Зна се ко је био на тој страни.