У оквиру акције "Дан отворених врата здравствених установа", коју је данас, на Светски дан здравља, организовало Министарство здравља, укупно 17.722 грађана обавило је превентивни преглед. У више од 150 здравствених установа, и пацијенти који немају књижицу и осигурање могли су да ураде ОРЛ и кардиолошке прегледе, измере крвни притисак, ураде ЕКГ, као и да провере ниво шећера у крви.

У готово свим амбулантама и болницама у којима су се обављали превентивни прегледи гужве су биле током читавог дана.

- Иначе морам да заказујем, па да за месец-два, за неке прегледе и дуже, дођем код лекара, сад ми је прилика да урадим све одједном - објашњава једна Београђанка зашто је јуче дошла на преглед. - И данас је велика навала, али сам издвојила дан за то.

У оне здравствене установе у којима није било могуће добити све ове налазе грађани су дошли по лекарски савет. Многи су искористили могућност да питају лекаре о прописаној терапији, а други да се посаветују како да очувају своје здравље. А многи су баш на оваквим прегледима на време открили малигне болести.

- Највеће интересовање било је за прегледе кардиолога, ултразвучни преглед абдомена и офталмолошке прегледе - каже Милан Тодоровић, директор Опште болнице у Лозници.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Поново бесплатни прегледи

"Изузетан одзив грађана, као и током свих досадашњих акција превентивних прегледа, током којих је близу 270.000 грађана обавило преглед, најбоља је потврда унапређења јавне свести о значају превенције као најбоље мере за очување здравља", наводи се у данашњем саопштењу Министарства здравља.

ПРИМАРНА ЗАШТИТА

СВЕТСКИ дан здравља традиционално се обележава у свим земљама чланицама Светске здравствене организације, а ове године је посвећен примарној здравственој заштити. Систем здравствене заштите Србије обезбеђује здравствену заштиту грађана кроз мрежу коју чини више од 350 здравствених установа, и то 158 домова здравља, око 40 општих болница и више од 100 института и клиника.