Мањине морају да уче српски

Б. ГРУЈИЋ

петак, 05. 04. 2019. у 16:02

Мањине морају да уче српски

Илустрација / Фото П. Милошевић

Просветне власти спроводе пројекат унапређења наставних планова и програма. Промењен начин учења, због лошег знања званичног, нематерњег језика

ТЕСТИРАЊЕ ученика који се школују на мањинским језицима, спроведено 2014. године, показало је забрињавајуће лош ниво знања српског језика. Био је то "аларм" за просветне власти да промене начин учења српског као нематерњег, те да наставу поделе на два типа. Један је за ученике чији матерњи је сличан српски, рецимо Хрвате и Бошњаке, и други за ђаке којима српски уопште није близак, као што су Албанци или Мађари.

Реформе су спроведене, настава промењена, а сада су измерени и први резултати, који су се показали као задовољавајући.

Настава српског језика као нематерњег била је тема и стручног скупа у Ечки, у организацији Министарства просвете, просветних завода и Оебс-а, а учесвовали су представници војвођанских школских управа.

- Још 2014. године установили смо да имамо предмет који не постиже ниједан образовни циљ, пре свега зато што ученици осам националних заједница имају различита улазна знања српског. Пре две године смо, уз подршку Оебс-а, започели реализацију новог програма у два формата - лакши за ученике чији матерњи језик не припада словенским језицима или живе у хомогеним срединама и тежи за ученике који или говоре словенским језиком или живе у хетерогеним срединама па се сусрећу са српским језиком - каже, за "Новости", Дејана Милијић Субић из Завода за унапређивање образовања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Живе и школују се у Србији, а на српском ни реч не знају да кажу!

Програм је стартовао ове године у првом, петом разреду и првом разреду гимназије, и уводиће се и у остале разреде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Студирају на српском, српски неће да говоре

ЦИЉ БОЉА НАСТАВА

- НАМА је циљ унапређивање рада у свим наставним предметима, па и у предмету који се зове српски као нематерњи језик - нагласила је Јасмина Ђелић.

Она је најавила да ће по истом моделу бити одржани семинари широм Србије.

Коментари (14)

Gloria S.

05.04.2019. 16:12

ma ja ne razumem ili Sam glupa?ti ljudi gde zive,koji pasos imaju,gde zaradjuju i rade?ako je odgovor na sve to Srbija,onda o cemu mi to pricamo.Verujte mi da to nema nigde u svetu.pa valjda srpki jezik je prvi i mora da se prica i pise a drugo je sto ako zele da im se da mogucnost da uce i jezik njihovog porekla!

Draga

05.04.2019. 16:22

U svim državama EU deca moraju perfektno znati jezik države u kojoj žive i idu u školu. Maternji im je samo za kućnu upotrebu. U Srbiji manjine imaju najveća prava i opet nas nešto kritikuju.

Draga

05.04.2019. 16:33

Ukinuti školovanje na maternjem. Mogu privatno učiti maternji, o svom trošku. Tako je svugde u svetu. Samo u Srbiji postoje natpisi na 5 jezika i opet se nešto žale.

Никола

05.04.2019. 16:36

Мањинама у Србији српски језик мора бити светиња,без изузетака

Mile

05.04.2019. 16:47

Srpski jezik mora biti obavezan za stalno nastanjene i one strance koji zele da rade u Srbiji. Iste uslove primeniti kao sto Evropa primenjuje nad nama.

Анти Антифа

05.04.2019. 16:48

Хрватски и бошњачки језици,као и црногорски НЕ ПОСТОЈЕ

N&k%l&c@

05.04.2019. 16:59

Neću da budem nacionalista, ali srpski jezik MORA biti osnovni jezik za sve stanovnike u Republici Srbiji, a omogućiti svima da svoj maternji jezik uče u dopunskim školama.

Banaćanin

05.04.2019. 18:21

Već u nekoliko navrata pisao sam komentar na ovu temu i odgovorno tvrdim da je Nastavni plan i program koji je bio za vreme SFRJ, a pogotovu u Srbiji izuzetno dobar. Nikog nije omalovažavao, niti vredjao. Živeo sam u mešovitoj sredini. Madjarska nacionalna manjina je nastavu od I do IV razreda slušala na maternjem jeziku i imali su obavezno svaki dan čas srpskog jezika.Od V razreda priključivali su se srpskoj deci i slušali sve predmete na srpskom jeziku i 3-4 časa nedeljno maternji jezik.Ideal

Jasmina

05.04.2019. 18:50

Zamislite vest, manjine u Nemačkoj ili Mađarskoj, moraju da uče mađarski ili nemački jezik ! Pa naravno da se tu ne postavlja pitanje, osim kad to moraju da rade kod nas !

Анти Антифа

05.04.2019. 19:29

За почетак комемтатори да науче да пишу србски језик,србским писмом

Ti si nam pismen u 3 lepe

05.04.2019. 22:39

@Анти Антифа - Pa ces nekom da delis pridike :D

драгана

06.04.2019. 12:48

U svakoj zemlji prvo je osnovno da se mora razumeti i govoriti službenim jezikom zemlje u kojoj se živi i radi.Tačka.Ovo je Srbija.Još jedna tačka.