АГЕНЦИЈА за борбу против корупције покренула је током прошле године 186 поступака против функционера који нису доставили на време, уопште нису послали или су приказали лажне податке о својој имовини. Међу њима су и један министар, 36 народних посланика, саветник председника републике, 76 судија, осам тужилаца и заменика и два државна секретара и ректора универзитета.

Како се наводи у годишњем извештају о раду Агенције, који је послат у Скупштину Србије, првобитно је планирано да се пречешља иметак 317 функционера, али су, на крају, успели да провере њих 275. Истовремено, на локалном нивоу покренуто је 116 поступака, међу којима су предмети о четири градоначелника. Агенција је пронашла и да је неправилности било у имовинским картама 46 директора и њихових заменика у јавним предузећима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДРИ: Директор Агенције за борбу против корупције прима плату шест месеци по одласку са функције

У извештају се управо скреће пажња да су локалне самоуправе посебно погодно тло за корупцију.

- Због неретко лоше видљивости из перспективе главног града, других великих центара и медија, локалне средине као да су изоловане и препуштене саме себи, због чега постају идеалан терен за корупцију. Зато је општинама предложено усвајање локалног антикорупцијског плана, и до краја прошле године донело их је 118 општина - наведено је у извештају.

Током прошле године проверавано је и колико је функционера, незаконито, засело у више фотеља. Донето је 38 решења којима је утврђен престанак друге јавне функције, изречено је 77 мера упозорења, девет мера јавног објављивања одлуке о повреди Закона о корупцији, као и мера јавног објављивања за разрешење са јавне функције.

Агенција за борбу против корупције доста се ослања на представке грађана који указују на малверзације. У прошлој години поступано је по 474 предмета. Подигнуте су две оптужнице за утају пореза, превару, неовлашћено искоришћавање ауторског дела, као и четири оптужна предмета за злоупотребу службеног положаја, фалсификовање службене исправе, несавестан рад у служби, тешку крађу...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Истиче рок за пријаву имовине

У једном случају донета је правоснажна пресуда због злоупотребе службеног положаја. Институција која контролише функционере тражи у извештају да се усвоји закон о спречавању корупције и прошире овлашћења Агенције, укључујући и непосредан присуп евиденцијама државних органа.


МИТО И ПРАЊЕ НОВЦА

ТУЖИЛАШТВИМА је током прошле године поднето 16 кривичних пријава због постајања основане сумње да функционери нису пријавили имовину Агенцији или су дали лажне податке. Такође, тужиоцима је достављено и 13 извештаја због сумње на примање и давање мита, пореску утају, прање новца.