Кубуровић о извештају ГРЕЦО и променама Устава: Делимичан напредак, нисмо под сталним мониторингом

Танјуг

уторак, 02. 04. 2019. у 19:44

Кубуровић о извештају ГРЕЦО и променама Устава: Делимичан напредак, нисмо под сталним мониторингом

Фото Танјуг / АП

Чињеница да данас нисмо "глобално незадовољавајући" значи да се налазимо на листи, као и већина земаља чланица Савета Европе (СЕ) и да нисмо под сталним мониторингом

Чињеница да данас нисмо "глобално незадовољавајући" значи да се налазимо на листи, као и већина земаља чланица Савета Европе (СЕ) и да нисмо под сталним мониторингом, поручује министарка правде Нела Кубуровић, осврћући се на извештај антикорупцијског тела Савета Европе (ГРЕЦО), где је констатовано да Србија, и оцена српских власти у примени препорука више није у целини незадовољавајућа.

"Да смо сад имали лошију слику него у претходном периоду мисија на високом нивоу би могла у сваком тренутку да дође у земљу и тражи састанак са високим званичницима указујући да држава не испуњава своје обавезе када је реч о борби против корупције", изјавила је Кубуровићева, гостујући на РТВ1.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - IŠINGER O ULASKU SRBIJU U UNIJU:EU treba prvo da uradi svoj domaći zadatak

На констатацију да ГРЕЦО није сасвим убеђен да су предвиђене промене Устава у сфери правосуђа довољне да искључе политички утицај на судије и тужиоце, Кубуровић је казала да "још немамо коначан текст уставних амандмана", и да је Влада само доставила предлог Скупштини да се покрене процес измена Устава.

"Одбор за уставна питања треба да утврди коначан текст (измена Устава) који ће бити пред парламентом. Верујем да ће јавна расправа која буде организована од (надлежног) одбора допринети да се текст направи. Чему јавна расправа ако се текст не буде мењао", рекла је Кубуровић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Udruženja pravnika i organizacije: Venecijanska komisija nije odlučivala o amandmanima na Ustav Srbije

Како каже, већ сада је Министарство правде усвојило преко 70 одсто препорука од стране удружења (судија и тужилаца), и напомиње да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење, јер је "све учињено у складу са препорукама (Венецијанске комисије) које смо добили у јуну".

"У погледу уставних амандмана који се односе на организацију судске власти и јавног тужилаштва, Венецијанска комисија је та која треба да дâ последње мишљење", истакла је Кубуровићева.

Упитана да ли је поштован (само) минимум препорука Венецијанске комисије, што је и став појединих струковних удружења, она је рекла да не постоји став да је нешто минимално, а нешто максимално.

Уколико вам неко, како каже, да могућност да бирате, значи да је свако предложено решење једнако.

"Чији је то закључак да је то минимум. Део јавности покушава то да извргне руглу и да каже да је то минимум препорука", наводи Кубуровићева.

Волела бих, додаје, да било која друга држава у ЕУ испуни барем оно што је данас испунила Србија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Deda Panta

03.04.2019. 04:51

Jedino ste ispunili svoje džepove i klečanje pred vratima a pljuvanje na pinos Srbije.

neca

03.04.2019. 07:29

Zasto je problem reci jeste, nismo uradili dovoljno da primenimo u praksi stvari koje su navedene i time smanjimo korupciju? Bolje priznati nego praviti se da je sve u redu. Budimo realni bar zbog sebe