Обновљена тврђава Голубачки град у петак је свечано отворена у присуству председника Србије Александра Вучића, председнице Владе Србије Ане Брнабић, европског комесара за суседску политику и приступање ЕУ Јоханеса Хана и великог броја грађана.

Када гледам у обновљену Голубачку тврђаву и њене фантастичне куле, прелепи средњовековни споменик, видим не само историју, већ снагу у овој земљи и нашем народу који гарантују будућност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на отварању тврђаве.

"Видим колико можемо, посебно са нашим европским пријатељима и колико је понекад потребно само да пробамо да се покренемо, да покушамо све што нисмо смели годинама, па да се пред нама покаже Србија каква јесте - једна од најлепших земаља на свету, земља историје, али пре свега земља будућности", рекао је Вучић.

Прочитајте још - Голубачки град спреман за госте

Будућности, каже, коју смо у стању сами да изградимо, баш као и они који су то радили вековима пре нас, рачнајући да нећемо заборавити и да ћемо умети да наставимо.

"Данас смо показали да су били у праву и да јесмо достојни наследници свих раyних нација које су несебичнио стварале историју на овом подручју, само да бисмо ми могли да створимо будућност", подвукао је председник Србије.

Он је захавлио свима који су омогућили да Голубачки град поново оживи, укључујући Европску унију и Аустрију, али и, обраћајући се премијерки, указао да пред њеном владом остаје много задатака, пре свега да уложи много новца у исток Србије.

Вучић је указао да из свих делова Србије одлазе људи, што представља велики проблем, додајући да није утеха што земље из окружења имају и још израженији проблем.

"Морамо да се трудимио да се део тих људи врати, а да онима који су овде омогућимо другачију и сигрнију будућност. Зато је важно да уложимо више новца на исток Србије, да људи знају да је ово место где могу да граде будућност за себе и своју децу", рекао је Вучић.

Како је додао, Голубац је доказ лепоте у коју треба да се улаже.

"Да наставимо да откривамо лепоте овод дела земље, а то су и Кладово, Неготин, Бор, Зајечар, Феликс Ромулијана... Све то је једно од највећих природних богатстава Србије. Потенцијала је много, а ниједан изговор да то не искористимо", рекао је Вучић.


ХАН: И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ И НОВА РАДНА МЕСТА

Комесар ЕУ за проширење и суседску политику Јоханес Хан рекао је данас, на отварању обновљене Голубачке тврђаве, да је ова тврђава изузетна комбинација управо оног највреднијег што Европа поседује - културног наслеђа, и прилика за развој и отварање нових радних места.

"''Уједињени у различитости'' један је од европских слогана. Ми, Европљани, свету нудимо наше културно наслеђе, они не долазе због плажа, већ зато што нудимо нешто јединствено, специјално и то је комбинација природе, атрактивности, веома пријатељски настројених људи ...", рекао је Хан.

Он је подсетио да је у претходном мандату био задужен за Дунавску стратегију, и рекао да обновљена Голубачка тврђава представља конкретан резултат те сарадње.

"Морао сам много напора да уложим да убедим људе у у мом директорату да је туризам бизнис сектор и то трећи по значају у Европи и да морамо људима да понудимо нешто јединствено, а то је управо културно наслеђе", каже он.

Указао је да Голубачка тврђава сада поседује и економску моћ и да представља, с једне стране, очување културног наслеђа, а с друге, стварање прилиака за нова радна места и то у области која је погођен одливом радне снаге.

Треба учинити више да се људи врате, додао је он, и навао да је Голубачка тврђава својеврсни камен-међаш, да су уложене импресивне цифре, али да ће ствари тек бити импресивне.

У том контексту, навео је и пројекат изградње марине код Голубачке тврђаве.

"Чинимо доста у намери да помогнемо Србији да се што пре прилиближи ЕУ, у области владавине права, слободе медија итд. Али, данас славимо. Добро см инвестирали у очување културног наслеђа. Али, ту су прилике за будућност, за нова радна места. И даље ћемо инвестирати у културно наслеђе. То је наше заједничко наслеђе, Европа у свом најбољем светлу, без граница", поручио је он.

Како је додао, много тога постигнуто је кроз векове, а у овом региону последњих година пре свега мир и стабилност, па је тако област која је била синоним за рат сада симбол мира и стабилности.


ОБНОВЉЕНА ГОЛУБАЧКА ТВРЂАВА

Голубачка тврђава, средњевековно утврђење из 14. века, подигнуто на самом улазу у Ђердапску клисуру, обновљена је уз финансијску подршку Европске уније.

Вучић и Хан су током обиласка комплекса Голубачке тврђаве, посетили Палату и изложбу о витезовима постављену у Кули 8.

Присутне су на свечаном отварању поздравили директорка Друштва за развој туризма Тврђава Голубачки град Искра Максимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти.

Обнова Голубачке тврђаве почела је у септембру 2014. године и у њу је уложено, како је за Тањуг рекла директорка Друштва за развој туризма тврђаве Голубачки град Искра Максимовић 8,5 милиона евра, од тога 8,36 милиона евра у реконструкцију и та средства су издвојена из два ИПА фонда (2011. и 2016), а један део је дала Аустријска развојна агенција.

Прочитајте још - ОБНОВА ГОЛУБАЧКЕ ТВРЂАВЕ: Завршетак свих радова у марту

Држава је уложила око 400. 000 евра у опремање Визиторског центра и развој инфраструктуре у подножју тврђаве.

Туристи који ће у суботу моћи да виде целокупан обновљен комплекс и које чекају бројна изненађења, заправо до сада нису имали могућност да уђу у саму тврђаву из безбедносних разлога.

Сада ће моћи да обиђу седам од девет кула и Палату, простор од 600 квадратних метара, у којој ће бити дигитална презентација историјата тврђаве и пројекције филмова о реконструкцији.

Палата, изграђена близу Дунава, сама по себи је врло атрактивна, а уз холограм са 3Д моделом тврђаве и дигиталним презентацијама биће још занимљивија посетиоцима.

У кули 5 која се наслања на Палату, на четири спрата, различите презентације додатно ће приближити туристима историју Голубачке тврђаве, а у кули 8 биће представљена изложба о голубачким витезовима и чувеној бици која се догодила 1428. године.

Фасцинација тврђавом Голубац траје још из времена када је подигнута, што се види и из записа средњовековних путописаца, пре свега због места на коме се налази.

Подигнута на Дунаву, на улазу у Ђердапску клисуру, са девет кула, од којих је највиша Донжон кула, коју је Феликс Каниц назвао Шешир кулом због њеног облика, Голубачка тврдава је грађена да буде неосвојива због чега куле нису повезане и свака представља
мало утврђење.