Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је број убистава у вези са криминалним обрачунима у Србији у паду, као и да се ове године догодило само једно такво убиство.

Упитан да прокоментарише то што је у Србији 2018. забележено 29 убистава који су повезани са криминалним обрачунима, за разлику од земаља у региону где је тај број мањи, Стефановић је истакао да су често криминалци и извршиоци тих убистава људи који не живе у земљама региона, као и да се они који су из земаља у региону често крију у Србији, јер је највећа земља по броју становника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Stefanović o krivičnom delu "priprema teškog ubistva"

Министар је навео да полиције у региону имају одличну сарадњу и истакао да се Србија налази "у средини" по броју решених убистава - да нисмо ни најбољи, али да смо далеко од најгорих.

"Ми смо транзициона рута, најкраћи пут за неке ствари...Како бисмо спречили све облике криминала сарађујемо са земљама у региону, али и са земљама ван региона", казао је Стефановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Nebojša Stefanović: Nećemo da dozvolimo napade na policiju

Он каже да није добро да се деси ниједно убиство и да ће криминалистичка полиција наставити са истрагама и расветљавањем свих случајева, јер ће грађани бити безбеднији тек када се буде све расветлиљено.

Министар је додао да је ове године забележен значајан пад случајева насиља у породици.

Упитан зашто се на сајту Министарства унутрашњих послова пет година не објављују извештаји о раду, Стефановић је казао да се извештаји могу пронаћи у информатору о раду министарства, као и да он лично и уредно на тромесечном нивоу подноси извештај парламенту Србије.

Ти извештаји се, како каже, могу пронаћи и на сајту Скупштине Србије.

На питање због чега се одустало од тога да се војно полицијска вежба одржи 24. марта у Нишу, Стефановић је казао да не зна све разлоге јер се није тицало само полиције и додао да је највероватније процењено да је неки други датум адекватнији за то.