СТУДЕНТИ одељења за историју, на коме се вишегодишња криза последњих месеци додатно закомпликовала, до сада су се држали по страни. Међутим, последњи догађаји испровоцирали су 162 академца да потписима стану у одбрану својих наставника, доц. др Небојше Шулетића, доц. др Маје Николић и проф. др Мире Радојевић.

Прочитајте још: „СПРЕМАЈУ НАМ ОДСТРЕЛ“: Професори на Филозофском факултету тврде да су на мети колега

Иначе, о рефератима ових професора гласаће се 28. марта, чиме ће се одлучити о њиховој судбини на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Мира Радојевић би требало да буде изабарана за редовног професора, Маја Николић за ванредног, а Небојша Шулетић у доцента.

- Укључили смо се, јер мислимо да то показује озбиљност ситуације и нашу жељу да од злостављања сачувамо оне који су нам током студирања били примери људске, наставне и научне честитости - каже се у изјави коју је за "Новости" дало троје студента - Ања Николић, докторанд, Јелица Вујовић, студенткиња мастер студија, и Зоран Јовановић, студент основних студија.

Прочитајте још: ИЗ БУЏЕТА УЗИМАЛИ ВИШЕ НЕГО ШТО ТРЕБА: Факултети богато плаћали запослене

Они тврде да су комисије које су изабране за састављање реферата, писаних са циљем да ови професори буду избачени с посла, с лакоћом прешле преко студентских потписа и написале одговоре замагљене бирократским фразама, показавши тиме колико цене "плуралност мишљења", на коју се неки од њих непрестано позивају.

ОСТАЋЕ БЕЗ ПОСЛА? ОНИ хоће да Мају Николић и Небојшу Шулетића избаце с посла иако га раде 16, односно 15 година, а професора Александра Фотића су већ уклонили - тврде студенти, потписници петиције. То ће се догодити уколико веће у четвртак не потврди њихов избор.

- Ми ово видимо као обрачун са професорима који су посвећени раду са студентима. Реагујемо, јер су нам личним примером показали колико је важно остати доследан себи и размишљати својом главом. Наш је главни утисак да они управо због тих начела испаштају - кажу наши саговорници.

Они додају да су одлучили да не ћуте оног тренутка када су реферати, написани са намером да професори буду избачени с посла, стављени на увид јавности.

Њима су засметале, истичу наши саговорници, изречене неистине о педагошком раду доц. др Шулетића и доц. др Николић:

- Седели смо у учионицама у којима су ови наставници држали часове и зато сматрамо да је наше право и обавеза да против оваквих напада устанемо именом и презименом.

Студенти Ања Николић, Јелица Вујовић и Зоран Јовановић захтевају од надлежних да зауставе ово насиље.

- Не плашимо се притисака и у овој борби за истину и правду ићи ћемо до краја - поручују наши саговорници.

Студенти који су потписали петицију навели су да управа факултета не чини ништа да помогне да се ситуација реши.

"Новости" су у понедељак тражиле коментар од декана Филозофског факултета Миомира Деспотовића, али до закључења овог издања одговор није стигао.