ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПЛАКАО У НИШУ: Србија се попут феникса дизала из пепела, преживела је санкцију и НАТО агресију, преживела је и пљачку државе (ФОТО+ВИДЕО)

Novosti online

недеља, 24. 03. 2019. у 19:54

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПЛАКАО У НИШУ: Србија се попут феникса дизала из пепела, преживела је санкцију и НАТО агресију, преживела је и пљачку државе (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Тањуг

У Нишу је вечерас одржана државна церемонија обележавања 20 година од НАТО агресије, 1999. године, у присуству званичника и великог броја грађана
У Нишу је вечерас одржана државна церемонија обележавања 20 година од НАТО агресије, 1999. године, у присуству званичника и великог броја грађана, уз звук сирена за ваздушну опасност, у 19,45 сати, у тренутку у којем су пре две деценије први авиони НАТО надлетели Србију и бацили прве бомбе, и у мраку које је "разбијала" само светлост свећа у рукама грађана.

Церемонији су присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик...

Официри свих родова војске и полиције су били постројени су у првом реду, на Тргу Краља Милана у Нишу.

Патријарх Иринеј се обратио грађанима Ниша и служио молебан.

Агресија НАТО трајала је 78 дана, а завршена је потписивањем Кумановског споразума 10. јуна 1999. године, а према домаћим подацима, страдало је више од 2.500 људи и рањено пет пута више.

Током тих 78 дана уништено је око 50 одсто производних капацитета земље, углавном у Србији, укупна штета процењује са на више десетина долара,.

Војна интервенција на СРЈ почела је 24. марта око 19.30, по наређењу тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане.КОМЕМОРАТИВНА МАНИФЕСТАЦИЈА ПОЧЕЛА ЗВУЦИМА СИРЕНА

Комеморативна манисфестација је почела звуцима сирена, а затим се очекује молебаном који ће служити патријарх Иринеј и свештеници Српске православне цркве. Дан сећња биће настављен културно уметничким програмом, а очекује се и обраћање председника Србије Александр Вучића.


- Планирано је да се као део званичног програма у 19.45 часова, када су пале прве бомбе, огласе сирене за ваздушну опасност са једног или два извора у центру града. У том тренутку улична расвета на Тргу краља Милана биће угашена на неколико минута како би се на кратко дочарала атмосфера из тог доба. На бини испред Тврђавског моста биће изведен пригодан једносатни уметнички програм. Очекујемо да дође више од 10.000 Нишлија - најавио градски већник Милош Милошевић.


ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: ДА СЕ НИКАДА НЕ ПОНОВИ У СВЕТУ

Окупљенима у Нишу обраћа се патријарх српски Иринеј, који је поручио да се данас сећамо најтрагичнијих дана у историји, и истакао да тако нешто не треба да се понови никада и нигде у свету.

- То су звуци пакла, који разарају биће и душу - рекао је Иринеј.

Напоменуо је да су звуци сирена за узбуну и данас присутни у нашим животима.

"Чујемо их у сновима, у својим сећањима, то су дани најтрагичнији у нашој историји, дани за које бисмо желели да се никада више не понове нашем народу, али не само нашем народу него нигде у овоме свету. То су звуци пакла, звуци мржње који излазе из дубине човекова бића, које разарају, које предају смрти и најтужним сећањима", рекао је патријарх Иринеј.

Истакао је да 78 дана бомбардовања представљају дане страха.

"Да су то су били дани радости и они би били веома дуги, замислите да ти трагични звуци и страх који смо сви доживљавали трају 78 дана. Питамо се данас одакле тај извор мржње, да се уништи оно што је највредније на овом свету под сунцем, да се уништи људксо биће ни криво ни дужно – али са једним јасним планом и циљем да се остваре земаљски планови, а ја бих мирне душе, то назвао пакленим плановима", рекао је патријарх.

Истиче да је још трагичније то што су у бомбардовању учествовали "наши бивши савезници и пријатељи, који су своје савезништво претворили у непријатељство према нашем народу".

ПОЧЕЛО БОМБАРДОВАЊЕ

Тог 24. марта, у 20. часова почела је НАТО агресија извршена на српску нацију. Тада је пала прва бомба и бомбардовање је почело.

Војни савез од 19 држава и 780 милиона људи удружио се против једне сићушне државе са 10 милиона становника. 79 дана је НАТО терорисао народ Србије, бацивши 23.000 бомби и ракета на њих током 36.000 летова.20.000 НИШЛИЈА НА УЛИЦАМА

Официри свих родова војске и полиције постројени су у првом реду, а међу окупљеним људима на Тргу многи су дошли да децом. Према првим проценама на улицама Ниша је изашло 20.000 људи.


ДОДИК: НЕ ПРАШТАМ, БОМБЕ НИСУ РЕШИЛЕ ПИТАЊЕ КОСОВА

Председавајући Председништав БиХ Милорад Додик поручио је вечерас у Нишу, где се обележава 20. годишњице од бомбардовања, да је НАТО 1999. начинио стравични злочин агресије према Србији али и РС, да је то било неправедно, непоштено и да не може да опрости, а да Србија треба да буде уједињена и с њом сви Срби изван Србије.

"Штета коју су нанели је огромна, цивилизацијска, а нису сматрали да треба да се извине. Нисам од оних који ће им то икад опростити, и нећу бити спреман да пређем преко тога. Обављајући дужности, али и када будем обичан човек, имаћу у себи неопростиво и тужно сећање на те дане кад су и Републици Српској и Србији нанети тако тешки губици",рекао је он.

Стравична страдања и бомбардовање Србије и РС били су део злочиначког плана НАТО и Запада који су нас тада сврстали на страну лоших којима треба начинити штету.


"Данас знамо да је НАТО агресија дуго припремана и знамо, по последицама, да и данас траје", рекао је он.

Како је додао, било би добро да су они који су били на валсти пре Александра Вучића, и то називали кампањом, данас овде да ојачају снагу Србије а не да игноришу тешку страдалничку историју нашег народа.

"Данас проблем Косова није решен и бомбе нису биле одлучујући политички фактор да се то питање реши. Опет захваљући садашњој власти, поново је то питање на дневном реду, тешко, болно, у некоректним околностима, у којим је тај исти свет опет против Срба у покушају да их придобију да признају Косово. Зато је важно да Србија буде окупљена и сви ми око Србије. Треба дати снагу Вучићу и његовој преговарчкој позицији и свему што данас чини и покушава да од Србије начини. Слободно небо, плаве боје које симболизује слободу", поручио је Додик.

Снага Србије је, каже, у снази државе, његовог председника, владе, демократије.

"Треба се вратити у легални систем државног одлучивања и власти, не показивати нестрпљење. Избори су место за одлучивање о снази Србије", поручио је Додик.


Он је истакао да данас, када је изложен захтевима да се БиХ учлани и пође путем НАТО савеза, јасно каже да то он то не може и неће да прихвати.

"Нећу зато што Србија може да буде у НАТО. Ја не могу и нећу никада да дозволим никада да се успостави граница на Дрини која ће бити НАТО граница, којом ћемо поново бити раздвојени", подвукао је Додик.

Он је рекао да су наредне године и деценије године "нашег народног и националног окупљања и уједињења".

"Верујем да ће и другима то постати јасно, јер другог пута нема. Зашто други могу да имају своје државе, а Срби не могу да имају јединствену државу", констатовао је Додик.

Додао је да је БиХ није могућа, јер је резултат идеологије и политике која је бомбардовала Србе и у РС и у БиХ.

"Нека су проклети сви они који су донели одлуку и учествовали у убиству мале Милице Ракић и све деце у РС и Србији. Живела РС, живела Србија српски народ, где год се нашао", поручио је Додик.

КИНЕСКА И РУСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ОДАЈЕ ПОЧАСТ ЖРТВАМА

Почаст жртвама одали су и кинеска амбасадорка Чен Бо, руски амбасадор Александар Чепурин, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић и министар одбране Александар Вулин.


ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: ХВАЛА ОНИМА КОЈИ НИСУ РАДИЛИ ПРОТИВ НАС

Председник Србије Александар Вучић се обраћа грађанима на обележавању 20 година од НАТО агресије.


- Безброј пута сам био у Нишу, али никада нисам видео оволико људи у Нишу. То говори о другачијој Србији и будућој Србији. После пет година од када обележавамо годишњицу НАТО агресије, видим малу државу која не да да је сломе. Хвала вам што је Србија поноса и будућности овде у Нишу. Нећемо памтити речи наших пријатеља, него тишину наших срца. Тада у тим годинама нисмо имали пријатеље, а хвала онима који нису радили против нас. Били смо суочени са највећном силом и њиховим јасним циљем, да нас унизе и понизе - рекао је Вучић.


Председник Вучић је у једном тренутку заплакао.

- О свему можемо да разговарамо осим о забораву. И о Косову, и о ћутањима Европе, Срби који живе на Косову су најбројнија етничка групација у Европи и о њима треба да брину. Нису заинтересовани да брину о Србима, да истраже продају и вађење органа у Жутој кући, не реагују на формирање Заједнице српских општина, због чега толеришу формирање војних снага на Косову? Ипак, њима, Србима на Косову изражавамо захвалност јер чувају наша огњишта. Никоме не сме да падне на памет да их протерује, јер ми не смемо и нећемо оставити народ на цедилу. Србија се попут феникса дизала из пепела, преживела је санкцију и НАТО агресију, преживела је и пљачку државе. Данас је она васкрсла, не могу нас зауставити на путу опоравка, а војна неутралност је наш природни избор. Хоћемо да будемо свој на своме и да чувамо своје небо и да бранимо своју земљу. Десетоструко смо јачи него 1999. године, а двадесет пута смо јачи него 2008. године - поручио је председник.

ЗАВРШЕНА ЦЕРЕМОНИЈА

Церемонија у Нишу завршена је онако како је почела, уз звук сирене за узбуну.


СРБИЈА НЕ ДА ДА ЈЕ СЛОМЕ, СРБИЈУ НЕ МОГУ ДА ПОБЕДЕ

Србија не да да је сломе, Србију не могу да победе, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић у Нишу, на манифестацији обележавања две деценије од почетка НАТО агресије.

Он је у обраћању пред око 20.000 људи у Нишу, током којег су га повремено савладавале емоције, подсетио на догађаје од пре 20 година и данас, када су, како је констатовао, "кренули Србију да сруше".

"Хоћу да поручим одавде, да шта год да се догоди, никада немојте било коме да допустите да сруши слободу и независност Републике Србије! Никада!", поручио је српски председник.

"Пет година обележавамо на овако величанствен начин годишњицу агресије НАТО на једну малу, слободољубиву и никада покорену земљу. Поносан сам на вас, драги грађани Србије, јер ваш слободарски дух, натерао нас је да учећи младе генерације о ономе што се збивало, не заборавимо да будућност можемо да градимо само на таквим основама, чувајући слободу, самосталност и независност Србије као највише вредности. Хвала вам што је Србија поноса и будућности, вечерас, овде са нама", рекао је председник Вучић.

На крају, нећемо памтити речи наших непријатеља, цитирао је речи Мартина Лутера Кинга, него тишину наших пријатеља.

"И једино што имам да додам је, да тада, пријатеље готово да нисмо ни имали. Хвала онима који нису били против нас, али нам помагао није готово нико", подсетио је Вучић.

Били смо, каже, сами, суочени са највећом војном силом на свету, са коалицијом богатих и моћних, са 22. 000 тона бомби и ракета, и са њиховим јасним циљем: да нас поразе, унизе и да један део наше територије предају неком другом.


Данас, двадесет година касније, ми поново имамо пријатеље, али и оне који нам више нису непријатељи, уз јасну разлику у мишљењу о свему што се догађало.

"И оно што је за нас злочин, а смрт две и по хиљаде цивила, смрт 79 деце, девастирање једне земље, штета која се мери десетинама милијарди долара, за нас ће увек бити злочин, за њих је , ако и толико хоће да признају - грешка, уз коју, ту и тамо, додају и израз, трагична", рекао је и додао:

"То је оно на шта ми никада нећемо пристати", рекао је Вучић и наставио - не овде, у Нишу, на који су, противно свим конвенцијама, бацане касетне бомбе, да би убијале трдунице на пијацама. И не у Варварину, не у Грделици, не у Раљи, Мердару, Пазару, Батајници, где су њихове грешке за нас значили губитак најважнијих од свих живота, дечијих.

Немамо ми права на то, да погнемо главу и и сами кажемо, па добро, грешка, јер, истакао је, "ми нисмо грешка".

"Ми смо бројчано мали, поносни народ, победник у великим ратовима, снажан, даровит, спреман на жртву, али и на помирење, уз тај један мали услов, важан за наш опстанак. Да не заборављамо. Никада, никоме, наше животе", рекао је председник Вучић.

Навео је да је све остало нешто што се да поправити, да рушевине нису одавно главни део нашег сећања, већ су похрањене међу све оне које смо доживели у историји.

"Изградили смо нове болнице, уместо оних 19 које су уништене, и нове школе, уместо 69 уништених, и нове стамбене објекте, уместо 25. 000 уништених, и нове путеве, мостове, пруге. . . али, овде, у Нишу, нашу Љиљану Спасић, трудну, нико не може да врати. Ни у Варварину, нашу Сању Миленковић, ученицу првог разереда Математичке гимназије. У Алексинцу, породицу Милић... Двогодишњи Марко Симић из Новог Пазара, десет дана пошто је радосно дувао свећице на рођенданској торти, погинуо је у крилу свога оца Владана. Брат и сестра Стефан и Дејана заједно су изгубили животе у нападу НАТО авијације у Раљи. Мала Милица из Батајнице, постала је симбол свих невиних жртава…", навео је.

За те злочине, каже, нико није одговарао.

"Српски цивили били су дозвољена мета агресије НАТО-а, 2.500 живота. То нећемо и не смемо да заборавимо. И нису они били грешка, и њихово узимање јесте био злочин", рекао је Вучић.

То Србија, данас, и сме, и може, и мора да каже, подвукао је Вучић и додао да нас на то тера будућност и одговорност коју за њу носимо.


"И 20 година после бомбардовања, та будућност је и најсветија обавеза коју имамо и према жртвама, и према сећању. То је обавеза према животу, који, у овој земљи, тако крцатој смрћу, мора да постане најсветија дужност. И ни један више, никада, не сме да буде проглашен, за грешку. Као што они убијани у Јасеновцу, операцији Олуја нису били никаква грешка, већ нечија намера", навео је.

Живот, сигуран, слободан, мора да буде наш први задатак и наш најважнији циљ.

Председник је рекао да данас демантујемо "злочиначки оптимизам" Џејмија Шеја, тадашњег портпарола НАТО, портпарола "крвавог похода на нашу земљу", који је веровао да Србе "треба спокојно бомбардовати, јер ће све брзо заборавити".

Нашу толерантност, нашу спремност да опростимо и пружимо руку помирења погрешно је, каже, протумачио.

"Нисмо и никада нећемо заборавити злочине које сте починили овој земљи и овоме граду", рекао је председник Србије и додао да исто тако нећемо заборавити Хандкеа, Солжењицина, Пинтера и Чомског, велике људе, који су интегритетом својих личности стали на страну мале Србије, на страну истине и подржали нас.

Никада, истакао је, нећемо заборавити ни Мариноса Рицудиса, капетана грчке ратне морнарице који је одбио наређење врховне команде НАТО да пошаље смртоносне пројектиле на Србију.


"О свему осталом, ми данас можемо да разговарамо, сем о забораву. И о Косову, које су нам бомбама и лошом политиком, и њиховом и нашом, готово откинули од остатка тела, и о суседима који су ћутали, о Европи, која је учествовала, и о решењима, компромисима, миру", поручио је Вучић.

Срби који живе на Косову и Метохији најобесправљенија су етничка групација на тлу Европе, а о њиховим правима и безбедности требало би да брину УНМИК, КФОР и ЕУЛЕКС, барем формално, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, подсетио је.

"С правом се питамо: због чега земље чланице НАТО које су због тобожње заштите права Албанаца разориле нашу земљу, данас нису заинтересоване да Србима на Косову и Метохији обезбеде цивилизоване и безбедне услове за живот? Нису истражени, нити процесуирани гнусни злочини почињени над Србима. Извештај Дика Мартија о вађењу органа отетих Срба у такозваној Жутој кући упорно игноришу међународне правне институције. Због чега је сада ођеданпут тако тешко да се формира Заједница српских општина, да се укину таксе на увоз робе из Србије и БиХ, због чега се толеришу формирање албанске војне силе и њена претња српском становништву?", запитао је Вучић.

Зато, и данас, каже председник, двадесет година касније, изражавамо захвалност најбољима и најхрабријима међу нама, а то су Срби са КиМ, који чувају своја огњишта и наше српско име и презиме.

"И , надамо се да никоме неће на памет да падне да их убија и протерује. У противном, наш народ нећемо, не смемо и не можемо да оставимо на цедилу", поручио је Вучић.

Током свог дугог историјског трајања Србија се више пута попут феникс-птице дизала из пепела, рекао је и додао да се опоравила и од санкција деведесетих, од пустоши и ужаса који су остали иза бомбардовања, и од унутрашње пљачке земље и уништавања националне економије после петог октобра.

"На том путу опоравка не могу нас зауставити", истакао је.


Народ Србије је, каже Вучић, донео одлуку да не жели чланство земље у НАТО-у и да је војна неутралност наш природни избор.

Хоћемо сами да чувамо своје небо и бринемо о својој земљи.

Србија је данас осигурала себи позицију да буде респектовани иницијатор политичких решења, истиче председник и додаје да смо показали спремност да компромисима, да уступцима, једном заувек затворимо књигу непрестаних сукоба и отворимо раздобље мира и просперитета за све народе Балкана.

"Нажалост, јасно је да други то не желе, да желе пораз и унижење Србије. Наш одговор је јасан, разговоре и преговоре увек хоћемо, а пораз Србије, ма колико дуго чекали, нећете дочекати", рекао је и поновио да смо спремни за дијалог, а да не мислимо да смо безгрешни и да знамо да смо радили лоше ствари.

"Знајући колико тога и од нас зависи, спремни смо на сваки дијалог, на искоришћавање и најситније могућности која се пред нама појави, хоћемо да радимо, са свима, да пружамо руку, саслушамо, договоримо се, јер је баш нама мир најважнији, и баш нама су животи најпотребнији", рекао је Вучић.


Али, каже, очиглендо је да други не желе српску испружену руку, него насу погнуту главу.

Много смо пута, рекао је, главу сагињали, главу и губили, али никада се погнули нисмо зато што је неко други то тражио.

Да погнемо главу кад ми то хоћемо, а не кад од нас то траже - то је суштина слободне, самосталне и независне Србије, каже Вучић.

"Грешка је била све што су неки други урадили. И злочин. и то не смемо да прекинемо да понављамо, ма колико они јаки били, да је то био злочин над нашом децом и народом, рекао је и додао да је то тако, јер је сваки прелазак на силу, на бомбе, као аргумент -злочин. Свака казна, примењана на недужном, јесте више од злочина", сматра он.

Балкан је, упозорава, и даље "запаљива смеса", са којом више нико не сме да погреши.

Морамо, и Србија ће све урадити да тако и буде, да комуницирамо речима, а не гвожђем. Морамо да почнемо да се поздрављамо, а не да се гледамо преко нишана.

Морамо да тражимо решења, да бисмо избегли метке, поручио је председник, истичући да то није зато што смо слаби, напротив, јер је Војска Србије данас респектабилна сила, али и гарант, не рата и сукоба, већ управо очувања и одбране наших државних и националних интереса.


Али, разговор уместо метака, то мора да буде наша политика, политика будућности.

То је, на крају, и једини начин, да нађемо мир и за све оне који су погинули, у свим тим ратовима, па и у агресији од које је прошло двадесет година, да их се у миру, и на миру сећамо:

"И да знају да злочина више неће бити, баш као и да је онај, над њима, запамћен. и никада неће бити заборављен. И да знају да Србија живи, и за њих".

"Част ми је да овде поред Чегра , на коме је Стеван Синђелић кубуром исписао једну од најславнијих страница српског родољубља и јунаштва, да поред светих лобања Ћеле-куле, поздравим све вас, поздравим народ Србије и кажем да Србију не могу да победе, да ће Србија да побеђује у броју нових фабрика, а само у Нишу сам их отворио шест, инвестиција, стварањем богатијег друштва, али и да ће имати снаге да се избори са свима који желе да је на путу нормалности и успеха зауставе. И, наравно, Србија ће имати поноса да се сећа себе и својих жртава, оних који су пали за слободу отаџбине, који су једино што су имали, живот, дали за спас отаџбине. Нек им је вечна слава, заувек ћемо их памтити. Слава нашим војницима, полицајцима, обичним српским људима, нашој погинулој деци", рекао је председник Александар Вучић и закључио речима:

"Нека вечно живи наша једина и непокорена и непоколебљива отаџбина Србија.

Живела Србија".


ЗАСТАВНИК У ПЕНЗИЈИ - ПЛАЧЕМ ЗА СВАКИМ ДЕТЕТОМ

Слађан Вучковић, заставник прве класе у пензији који је остао без обе шаке док је, током НАТО агресије, уклањао касетне бомбе, поручио је вечерас са скупа у Нишу да НАТО агресору никада није опростио нити заборавио.

“Прошло је 20 година од срамног чина. Био сам на терену у склопу редовних активности. Као пиротехничару, задатак ми је био да уништваам убојита средства. Наизглед мирно недељно поподне претворило се у агонију, када нам је јављено да је почело бомбрадовање. Нисам бринуо за себе, дао сам заклетву држави, бринуо сам за породицу, били су сами, супруга и двоје деце”, сведочи он.

Тада му је ћерка имала 10, а син пет година.

Месец дана од почетка бомбрадовања на Копаонику је чистио терен од касетних бомби - унишио их је 106, али му је, каже, 107. променила живот.


“Сећам се експлозије и дима. Кроз маглу видим да немам десну шаку, за леву не знам…крв ми се сливала низ лице, али видим да колеге трче према мени. Осећам бол у души. До пре месец дана сам држао децу за руку, а сада нећу моћи да их помилујем. Кажу да војници не плацу... после неколико месеци од рањавања, када су ми деца дошла у посету, плакао сам. Плачем и сада, у души”, рекао је Вучковић.

Тужно је, наставља причу, што нећу моћи да их помилујем, учцим да прелазе улицу..

“Плачем за сваким дететом, за малом Милицом, трудицном из Ниша, за Сањом из Варварина. Моја деца су прерано одрасла, суочила се са стварношћу и са злом које носи рат. Зато НАТО агресору никада нисам опростио, нити заборавио шта је учинио”, рекао је Вучковић.

Своје обраћање је завршио речима: "Нека је слава свим жртвама које је дала Србија и вечно хвала".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (77)

Irina

24.03.2019. 20:08

Ovi ljudi su ponos Srbije kao i oni koji su stradali heroji zive vecno u inat onima koji su hteli da satru srpski narod.

monika

24.03.2019. 20:13

Nikada necemozaboraviti ovakvo stradanje Srpskog Naroda,i boricemo se da se ovakvo stradanje,ne ponovi.

Ana

24.03.2019. 20:13

Bombardovanje je bio veliki zločin koji Srbija i ako želi ne može da zaboravi jer previše je nedužnih ljudi stradalo.

Mara

24.03.2019. 20:15

I nakon 20 godina tuga i bol za izgubljenim životima, pogotovo dece još je uvek prisutna u narodu.

nina

24.03.2019. 20:23

Rad u kojem smo izgubili bezbroj nasih Srba, nase neduzne dece, bezbroj srpskog stanovnistva...

star

24.03.2019. 20:24

Da se ovakav zločin nikada nikome ne ponovi u svetu, NATO agresija nam je oduzela mnoge živote, a naš narod godinama ispašta zbog tog nehumanog bombardovanja.

stefapetrovic

24.03.2019. 20:25

To su dani koje nikad ne mozemo da zaboravimo ,neka im Bog oprosti a mi cemo pokusati ali ne obecavamo

zoran

24.03.2019. 20:26

Srbija nece nikad oprostiti niti zaboraviti bombardovanje NATO-a. Stavili su se u sluzbu kriminala i terorizma! Da se zna da nikad Srbija nece biti clan tog monstruma zvani 4 Rajh!

Ruzica

24.03.2019. 20:41

Za 78 dana paklene NATO agresije Srbija je unazadjena 178 godina.Danas,kada je Srbija jaka i stabilna zemlja,ostaje nam da je cuvamo od stranih placenika

Ruzica

24.03.2019. 20:42

Zvuci sirena i mrak bude strah u svima nama i secanje na jezivih 78 dana agresije na nas neduzni narod.Srbijo,prezivela si tragicne trenutke te 1999.godine i hvala Bogu,danas su jaca nego ikada.

MILOŠ

24.03.2019. 20:44

Na žalost to Sotonsko udruženje i dalje seju smrt na nekom drugom delu naše planete. Prokleti da su!

Puki

24.03.2019. 20:44

Ne samo da su ubijali nego su nam dodatno zagađivali životnu sredinu osiromašenim uranijumom, da što više ljudi strada.

Mirjana

24.03.2019. 20:56

Da se nikad ne zaboravi i nikad nikome ne ponovi. Niko ne moze da opravda ovaj smisljeni i nameran zlocin nad Srbijom.

samo jedan komentar

24.03.2019. 21:06

Ovo je borba između dobra i zla, a NATO neće dozvoliti da zlo nadvlada – Vilijam Koen

Алхемичар

24.03.2019. 21:27

Преживели смо све и свашта.Али морамо да истрајемо , да будемо сложни и јединствени .Једино тако можемо да победимо зло.

Miso.Pec

24.03.2019. 21:28

Hvala državi što na ovakav način obeležava ova tragična dešavanja koja su nam se desila od nato zločinaca.

Nislija

24.03.2019. 21:30

"Neka su prokleti svi oni koji su doneli odluku i učestvovali u ubistvu male Milice Rakić i sve dece u RS i Srbiji. Živela RS, živela Srbija srpski narod, gde god se našao",

Bilja M

24.03.2019. 21:36

Srbi su vekovima prezivljavali strahote a da pritom nikada agresori nisu bili. Preziveli smo pakao, prezivecemo i sva ova desavanja. Sta cemo, takva nam sudbina.

Koco

24.03.2019. 21:56

Bombardovanje Srbije izvedeno pod nazivom " milosrdni andjeo " je genocid nad srpskim narodom,koji nesme i nece biti zaboravljen, niti oprosten.

anaig

24.03.2019. 22:02

Svi smo plakali. I kamen bi proplakao a nekmoli Predsednik. Moramo naci prave reci da bi svacije srce bilo ispunjeno pesmom.

Miki-Zg

24.03.2019. 22:08

Predsj. A.Vučić je plakao u Nišu ,plakao sam i ja .Emocije ,suze navirale su ,tko god ima osjećaje ,suosjećao je sa žrtvama Nato zločinačke agresije !

Milan

24.03.2019. 22:30

Kako da im decu oprostimo? Naš narod je pretrpeo strašan zločin, i danas se ježim od zvuka sirene...sećanja ne umiru...

logika

24.03.2019. 22:34

Samo čovek bez emocija ili onaj koji ne voli svoju zemlju, na današnji dan može biti ravnodušan. Podrška za Vučića i Dodika.

caca

25.03.2019. 01:23

Vucic je osecajan covek,netrpi nepravdu,a vecni trag ostaje zabelazen u nasim srcima!!!!!

Vuk

25.03.2019. 07:53

Sećanje na tužne i teške dane,da se nikada ništa slično ne ponovi i da se nikada ne zaboravi.

Maja

25.03.2019. 07:54

To i jeste za suze, tonu suza, nismo ni svesni sta smo preziveli tom agresijom zlocinaca i ubica nase dece.

KIrliv22

25.03.2019. 14:06

Odlican materijal za Kesica i Ivanovica i ostale ali ne zaboravite da posle 20god je ipak prvi Predsednik koji je pokazao emocije i stav o bombardovanju meni kao gradjaninu vise nego dovoljno.

Boki

27.03.2019. 11:35

Žrtve NATO agresije zaslužuju večno sećanje, ceo Srpski nard im odaje počast.