ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

БОРАВАК на Косову ми је омогућио да пронађем своју другу отаџбину, Србију, и много пријатеља. Нашао сам чисту духовност у српским манастирима. Носим Србију у свом срцу и на сваком месту браним француско-српско пријатељство.

Oвим речима обратио се у понедељак вече у Културном центру Србије у Паризу, на вечери посвећеној двадесетој годишњици од почетка бомбардовања СРЈ, пуковник Жак Огар, шеф француских специјалаца који су први ушли на Косово после потписивања Кумановског споразума.

Он је после своје мисије написао три књиге, од којих је најчитанија "Европа је скончала у Приштини". Интересовање је толико велико да је ова књига распродата у Француској, дуго није могао да се нађе ниједан примерак, да би, затим, била поново одштампана, а репринт ће ускоро бити урађен и на српском језику. Огар ће предстојећег викенда бити гост на великој међународној конференцији поводом две деценије од почетка агресије НАТО на СРЈ.

- У Рамбујеу је био само привид преговора, јер су желели рат. Срби су доведени у ситуацију да не могу да прихвате понуђени "споразум" - поручио је Огар.

Прочитајте још - НАТО нас убија пуних 19 година!

Он је на Косову, са елитном јединцом у чијем саставу је било 150 припадника, боравио мање од три недеље, али је рекао да је то била мисија набијена догађајима, са злочинима припадника ОВК над српским становништвом, као, када је спасавао манастир Девич и монахиње у њему, од терориста које је ликвидирала његова јединица. Сетио се и напада ОВК на колону српских избеглица која се кретала од Пећи ка северу.

- Назвао ме је после тога британски генерал Мејсон и питао да ли је могуће да пуцамо на његове војнике. Питао сам га шта Британци траже усред француског сектора, и то у нападу на колону цивила. Спустио је слушалицу и више се није јавио - рекао је Огар.

На веома посећеној трибини, организованој у сарадњи са Заједницом Срба Француске, учествовао је и репортер "Фигароа" и стратешки аналитичар Рено Жирар, који је извештавао с догађаја у бившој Југославији и у својим текстовима критиковао бомбардовање.

- Посматрач ОЕБС Вилијам Вокер био је задужен да изазове рат против Србије. Његов помоћник, Габријел Келер, који је касније био амбасадор Француске у Србији, дошао је до података да су, статистички, од 10 страдалих Албанаца, тројицу убили Срби, а чак седморицу сами Албанци. Тражио је да тај извештај оде у Беч, али је Вокер ставио вето - истакао је Жирар, истакавши да је бомбардовање Србије био двоструко илегалан рат, уз кршење Уговора НАТО и Повеље УН.

Следбеник генерала Де Гола који, како је рекао, воли Француску и историју, а самим тим и француско-српско пријатељство, дирнут Спомеником захвалности Француској у Србији, истакао је да је у манастиру Дечани схватио како су Албанци Србе вековима истеривали са својих огњишта, а да су "велику Албанију" заговарали чак и умерени албански интелектуалци с Косова које данас није ни мултиетничко, ни пацифистичко.

Учесници скупа у Паризу

Никола Мирковић, француски политиколог и суоснивач удружења "Солидарност Косово" са Арноом Гујоном, нагласио је да је, 20 година касније, Косово нелегална територија коју не признају државе са укупно пет милијарди становника планете, а да су с друге стране само две милијарде, предвођене чланицама НАТО које су изазвале рат. Истакао је да је Косово мафијашка држава коју воде злочинци против човечности и трговци органима.

Прочитајте још - Утврдити последице бомбардовања НАТО, па размислити о тужби

- Ултранационалнисти владају Косовом. Тај национализам сада се развија и у Македонији, Црној Гори, на северу Грчке. Како може да се створи стабилност у региону ослањајући се на народ који има јасан пројекат стварања "велике Албаније"? - поручио је Мирковић.

ДУХОВНО БОМБАРДОВАЊЕ

НЕМА државе на свету која боље од Црне Горе у ове две деценије од бомбардовања сликовитије демонстрира, на својој кожи, сву погубност, несрећу и зло које НАТО носи са собом. Да би окупирали једну земљу, а то НАТО ради и са Црном Гором, није довољно само физички је окупирати, бомбардовати и дисциплиновати. Зато је оно што се у Црној Гори дешава након НАТО интервенције, то политичко и духовно бомбардовање, значајније, перфидније и опасније. За окупацију једне земље и једног народа, да би окупација била потпуна, пре свега је потребно бомбардовати биће и душу земље и народа. То се свих ових година догађа са Црном Гором - истакао је на скупу Марко Милачић, председник Праве Црне Горе.