ФАКУЛТЕТИ имају задатак да процене колико ће их коштати следећа акредитација и да наведу колико их је коштала претходна. Урадиће се анализа која треба да покаже да ли су у праву факултети који тврде да је цена акредитација несразмерно порасла. Треба да одреде разуман трошак, и онда ћемо да видимо како ће држава реаговати и помоћи да се плате високе цене лиценци за рад.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ ЦИКЛУС АКРЕДИТАЦИЈЕ: Факултети пред важним испитом

Ово је договорено на састанку који су у понедељак одржали министар просвете Младен Шарчевић, ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић и проф. др Сима Аврамовић, председник УО Националног акредитационог тела (НАТ).

- Министарство је показало разумевање и жељу да помогне. С друге стране, ми ни на који начин не желимо да угрозимо независност НАТ - рекла је ректорка Поповић за "Новости".

Након што је НАТ одредио цене акредитација, управа УБ навела је да многи факултети неће моћи да измире трошкове. С друге стране, министар Шарчевић рекао је, за "Новости", да је држава спремна да помогне факултетима који имају квалитетне студијске програме а немају новца, као и да ће факултети који су богатији и зарађују на тржишту сами морати да плате акредитацију.

Поједини декани најављивали су и могућност да поскупе школарине, што би био један од начина да се прикупи новац за акредитације.