У Војној академији је одржана свечаност поводом дана те установе, а њен начелник генерал-мајор Бојан Зрнић рекао је да је у историји академије, дугој 169 година записна аисторија нашег народа у последња два века.

"Од тежње да се институционализује снага народа и његова страст према слободи, преко настојања да се образује и васпита истинска елита - елита знања и способности, спремна на самопрегор и пожртвовање, до испољавања чврстог опредељења да се траје и опстаје на овој геостратегијској раскрсници",рекао је Зрнић.

Како је рекао, ни данас се не може рећи да је "лако нашој земљи, народу или војсци", али је поручио да под кровом Војне академије живе они који Србију воле више од свега на свету и да је због тога уверен да "нема те историјске буре која би нашу земљу, са официрским кором који стасава овде, могла бити кобна".

Он је захвалио министру одбране и државним секретарима у Министарству одбране који су препознали важност Војне академије и пружили врло конкретну и видљиву подршку обнови њених капацитета, пре свега инфраструктурних.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Уручене дипломе кадетима Војне академије

Зрнић је уручио државном секретару у Министарству одбране Александру Живковићу Плакету Војне академије за допринос у развоју и унапређењу образовног процеса у Војној академији, а државном секретару у Министарству одбране Бојану Јоцићу Плакету Војне академије за допринос у развоју и унапређењу инфраструктуре Војне академије.

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор Горан Радовановић уручио је признања најуспешнијима - најбољој катедри, Катедри Наоружања и опреме Копнене војске, најбољем наставнику Зорану Максимовићу, најбољем наставнику вештина у Војној академији потпуковнику Милораду Петронијевићу, најбољем сараднику у Војној академији мајору Младену Трикошу и најбољем наставнику у Војној гимназији Александру Драгељевићу.

Такође, награде су добили и најбољи кадет у 140. класи Војне академије Стефан Милићевић, најуспешнији цивилни студент у Војној академији Алекса Љубисављевић, ученица Војне гимназије Николина Божић и ученица Средње стручне војне школе Наташа Марковић.

На данашњој свечаности уручене су и захвалнице установама и појединцима с којима је Војна академија успешно сарађивала у претходној години.

О Војним школама говорили су и најбољи кадет у 140. класи Војне академије Стефан Милићевић и ученица Средње стручне војне школе Наташа Марковић. Како је истакао Милићевић, постоје три разлога због којих је одабрао војни позив.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин:300 милиона за реконструкцију Војне академије

"Први је дечачки сан, односно љубав према војном позиву, други је високи квалитет образовања, а трећи је породична традиција коју сам желео да наставим. Препоручио бих младима да упишу војне школе због квалитетног образовног програма и стручног кадра које те школе нуде и саветовао бих им да обуку униформу и да служе Републици Србији и Војсци Србије као што и ја служим сада", рекао је кадет Стефан Милићевић.

Ученица Наташа Марковић сматра да је војни позив веома частан и то наводи као главни разлог за свој избор.

"Средњу стручну војну школу сам уписала јер пружа врхунско образовање. Сматрам да за жене војни позив представља већи изазов, али све се може кад се хоће, рекла је ученица средње војне школе.

У уметничном делу програма ичествовали су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, Хор кадета Војне академије, кадети и ученици војних школа и чланови драмских и музичких секција.