ПРОСЕЧНА дужина трајања спора пред првостепеним судовима прошле године била 253 дана, а 2014. године 580 дана, рекла је у петак министарка правде Нела Кубуровић, на представљању Годишњег извештаја о раду судова.

Преоптерећеност судова смањило је пребацивање старих извршних предмета на јавне извршитеље и оставинских расправа на јавне бележнике, истакла је министарка, али и додала да ће уследити борба против злоупотреба. Такође, поједини судови не делегирају уопште оставине нотарима, због чега ће Министарство реаговати. Кубуровићева је најавила и јачање медијације. Лане су судије само 384 предмета упутиле на медијацију, од чега је 110 решено споразумно. Насупрот томе, посебна одељења за борбу против корупције показала су завидне резултате, па је за мање од годину дана донето 300 осуђујућих правоснажних пресуда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сатанизација Срба у Холивуду инспирација за психопате?

- Ове године нас чека почетак уставних промена у области правосуђа и Национална стратегија за унапређење рада судства. До краја године заживеће и систем где ће моћи да се прати не само рад судова, већ и сваког судије.

Годишњи извештај о раду судова је показао да је 68 судија мање него у 2017. години решило више предмета (2,07 милиона). У последње две године примљено је чак 1,3 милиона нових случајева више од очекиваног, што је утицало и на то да се број нерешених предмета у судећим материјама повећа.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић казнену политику судова у Србији оценио је као солидну, што показују "пренатрпани затвори" и више од 80 осуђених на максималних 40 година затвора. Он је нагласио да директних притисака на правосуђе нема, али да постоје, како тврди, перфидни.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић: Отворени подаци јачају поверење грађана и привреде

СВЕ ВИШЕ МАСОВНИХ ТУЖБИ

У ПОРАСТУ је нарочито број масовних спорова, међу којима доминирају тужбе ратних ветерана због дискриминације око исплате ратних дневница 1999. У појединим судовима на југу, како је рекао Милојевић, на крају 2018. забележено је по 15.000 - 40.000 тужби против државе.