Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са помоћницом државног секретара Сједињених Америчких Држава за образовање и културу Мери Ројс о развоју сарадње и реализацији пројеката у области културе и образовања.


Премијерка Брнабић је истакла да је ова посета веома важна јер је фокусирана на области које сматрамо кључним за целовиту трансформацију друштва.


Србија инвестира много у реформе у области културе и образовања, казала је премијерка и додала да је, поред интензивирања политичког дијалога на највишем нивоу са САД, за нас значајно и проширење сарадње кроз конкретне пројекте, нарочито у областима које су за Србију од приоритетног значаја, као што су образовање, култура, дигитализација и ИТ сектор.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић: Отворени подаци јачају поверење грађана и привреде


Она је предложила интензивирање резиденцијалних програма за уметнике, као и сарадњу између домаћих и америчких институција културе.


Помоћница државног секретара САД је оценила да је досадашња добра сарадња у области културе и образовања веома успешна и да је добра основа за даљи развој и нове пројекте.


Ројс је додала да снажно промовише и подстиче програме размене и стипендирања студената и експерата јер доприносе бољем међусобном разумевању, укидању стереотипа и стварају услове за бољу комуникацију.


Брнабић је оценила да су за Србију инвестиције САД-а веома важне и упознала је саговорницу са бројним пројектима у култури који се реализују у сарадњи са америчким партнерима.